Доц. Румен Бостанджиев е специалист психиатър, сексолог и психотерапевт с

...
Доц. Румен Бостанджиев е специалист психиатър, сексолог и психотерапевт с
Коментари Харесай

Доц. Бостанджиев пред Lupa.bg : Афродизиакът е в нашия мозък, а не в химията

Доц. Румен Бостанджиев е експерт психиатър, сексолог и психотерапевт с над 35 години опит. Практикува в региона на сексологията и двойковата психотерапия. Извършва съвещания и психотерапевтични сесии с лица и двойки, в които съчетава опциите на половата медицина с психотерапевтичния метод.

- Г-н Бостанджиев, при започване на лятото сме, правилно ли е, че в този сезон пристрастеностите са по-горещи, а либидото се усилва и на какво се дължи това?

- Вярно е, че в този сезон слънцето е най-щедро и това ни зарежда с сила, интензивност и независимост. През лятото пътуваме повече, срещаме се с нови хора и това няма по какъв начин да не ускорява обществения ни интерес и желанието да поддържаме връзка. Колкото до тъй наречените „ либидо “, аз персонално не употребявам сходен термин от ветеринарната медицина, защото еротичната мотивация при индивида е нещо доста по-сложно.

Противно на някои медикалистични възгледи, които изясняват всичко с хормоните, човешките пристрастености се разгарят от трепетите на душата и магнетизма на сърцата, а за тях сезони няма.

- Увеличава ли се безразборният секс и надлежно полово-предаваните заболявания в горещите дни?

- Ако не желаеме да сме част от възможното увеличение на полово излъчените заболявания, просто е належащо да съблюдаваме обикновени защитни ограничения. И те никога не изискват да бъдем аскети и да се борим с демона на „ безразборния секс “. Достатъчно е да използваме презервативи, които дават най-малко още три бонуса, с изключение на избягването на инфекции, излъчени по сексуален път.

При умела приложимост презервативът може да направи ерекцията по-стабилна, както и да разреши по-продължителен контакт. В допълнение имаме и задоволително надеждна гаранция срещу нежелана бременност.

- Какви препоръки бихте дали на младежите в тази тенденция?

- Не обичам нито да давам, нито да чувам препоръки. Търся нужната ми информация от надеждни източници и самичък вземам решенията, поемайки персонална отговорност за тях. Идеята, че младите имат потребност от препоръките ни е надълбоко неправилна. Ние имаме потребност от пълноправен разговор с тях, в който да споделяме опит и информация, зачитайки правото всеки отговорно да следва своите избори.

- Как да се усъвършенства един човек в любовта, тъй че да бъде по-добър за себе си и колегата си?

- Личният ни опит е най-хубавият преподавател в любовта. Следването на заучени клишета, каквито в последно време необятно оферират всевъзможни млади шамани в мрежата, е неефективно. За мен най-важното умеене в построяването на любовните отношение е способността ни да бъдем създатели, които се отдават с цялата си душа, пристрастеност и креативност на предизвикването да откриеш другия и да се свържеш с него. Да създадеш дружно с него неповторима връзка, която да подтиква развиването и на двамата.

Любовното изкуство не е самостоятелно изкуство и неизбежно изисква умения за съавторство.

Затова шедьоврите се получават тогава, когато с колегата си реализираме резонанс на основата на взаимното привличане и посветеност.

- Какво ни липсва от човешка и любовна позиция в днешните дни на пандемия и рецесия?

- Пандемията и рецесиите са плашила, с които се пробват да сковават самостоятелната ни опозиция и воля за самостоятелен живот. Ние сме жилест народ, който мъчно може да бъде питомен по този метод. Хубаво би било да сме малко по-уверени в себе си, тъй като имаме всички учредения за това.

Струва ми се, че тъкмо в този исторически миг към този момент сме обръгнали на всевъзможни идеологически химери и сме разбрали, че благополучието ни е само в нашите ръце. Вместо да чакаме спасители от Запад или Изток, най-добре е да се вгледаме в индивида до нас и дружно с него да създадем личния си дом по-хубав и самостоятелен от външни упоритости и проекти.

- Какво е експертното ви мнение по отношение на всеобщото потребление на афродизиаци?

- Афродизиаците са в личния ни мозък и те са несравнимо по-мощни от боклуците, които ни популяризират от тв приемника и мрежата. Само би трябвало да се научим по какъв начин да ги използваме, а това значи да бъдем по-отворени към себе си и към другия, по-разбиращи и зачитащи, по-креативни и отдадени. Наивно е да имаме вяра, че пристрастеността ще се разсъни по химичен път. Но по-страшното е, че тази нелепа религия води до недоразвитост на способността ни да очароваме и омайваме.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР