Доц. Медиха Хамза, народен представител от СДС-Варна в ПГ на

...
Доц. Медиха Хамза, народен представител от СДС-Варна в ПГ на
Коментари Харесай

Ще се изградят ли и у нас съоръжения, с които хора с увреждания да влизат в морето

Доц. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна в ПГ на ГЕРБ-СДС: Целта на измененията в закона са, когато човек с увреждане отиде на плаж да може да употребява всичко, каквото се предлага там – от съблекалнята до морето, в което да влиза
В измененията в закона за устройство на Черноморското крайбрежие е заложено да се слагат уреди за влизане в морето, на плажовете, на които инфраструктурата разрешава. Това сподели пред националният представител от СДС-Варна доцент Медиха Хамза, която е вносител с сътрудници от парламентарната група на ГЕРБ-СДС на предлагането. По нейните думи сега по плажовете у нас са построени дървени пътеки, които не стигат до водата и това изобщо не е налична среда за хората с увреждания. Целта на измененията в закона са, когато човек с увреждане отиде на плаж да може да употребява всичко, каквото се предлага там – от съблекалнята до морето, в което да влиза.

Не е наложително въпросните рампи за достъп в морето да се купуват от концесионерите и да са напълно за тяхна сметка, акцентира доцент Хамза и добави, че би трябвало да се търсят механизми, с които да може да се подкрепя тази активност. Според нея би трябвало да вземат участие министерствата на труда и обществената политика и на туризма, с цел да бъдат сложени такива уреди и на плажове, на които няма концесионер.

На Централния плаж във Варна има опция да бъде построено оборудване, с което хората с увреждания да могат да влизат в морето. Така разяснява за Радио Варна Андрей Василев, търговски прокурист на компанията концесионер на варненските плажове, признатите на първо четене промени в закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Андрей Василев разяснява, че е имал желание да слага такива платформи, като е правил изследване за доставка от Турция, само че заради липса на интерес от страна на плажуващи се е отказал да купува и инсталира. За да се употребява това оборудване индивидът с увреждане наложително би трябвало да бъде с компаньон, а до момента не е имало искане от страна на хора със усложнения за слагането на такова, добави концесионерът. Друга причина е, че нашето море е неспокойно и не на всички места може да се инсталира сходно оборудване. Ако обаче бъдем задължени да го създадем – за Варна най-подходящото място е Централния градски плаж, посочи Василев.

Припомняме, че измененията в закона за устройство на бяха признати тази седмица от Народното събрание на първо четене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР