Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади

...
Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кирил Петков ще изгони БСП и ще разцепи коалицията

Доц. доктор Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади политолози. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и учител по разбор на политическия риск и противопоставяне на проведената престъпност в катедра „ Политология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Потърсихме го, с цел да разяснява трагичната политическа обстановка и спада на доверието към кабинета, както и настройките на българите към войната в Украйна.

- Доц. Стойчев, дали изненадващо, или не - партията на ръководещите „ Продължаваме промяната” стартира да губи доверието на хората и потегли надолу. ГЕРБ пък „ надигат гребена”, откакто социологията уточни, че догонват Политическа партия. Какъв е коментарът Ви?

- Ясно е, че ГЕРБ като партия отдавна в българския политически живот, има институционално наличие, управлявала е, взимала е куп значими решения. Голяма група от хора се разпознават като поддръжници на ГЕРБ и тази група е устойчива във времето, колкото и да ерозираше в последната година-две около митингите.

В последна сметка тая динамичност при тях ще е доста по-малка, в сравнение с при нови обединения, които идват на гребена на някакво неодобрение и по същия метод на гребена на недоволството изчезват.

Проблемът при новопоявили се обединения е, че те получават доверие и поддръжка априори, преди да са осъществили каквото и да било – преди да им знаем програмата и желанията. Както стана със Слави Трифонов - всички бяха сащисани, когато първият път, когато трябваше да прави държавно управление, изкара Николай Василев с някаква либертанианска стратегия и всички се стресираха. Никой не беше чувал друго около Слави, с изключение на брътвежите по референдума. И когато се разбра какво счита да прави с ръководството, доста хора се стреснаха.

Така и в този момент – огромна реклама, топ маркетинг, хора от Харвард, супер яки, доста готини и в последна сметка Кирил като почна да прави гаф след гаф и да приказва врели-некипели напред-назад и доста хора се сащисаха. Освен това при тях имаше огромна поддръжка от почитатели на Радев. Тези хора към Радев, като чуха за бензиностанцията с ракети, все едно си ги полял с вряла вода. Голямо отчаяние. А негласната сделка беше – „ Промяната” и Демократична България ще поддържат Радев за президент пък хората на Радев ще гласоподават за тях.

Такива бракове, направени без кардинални ангажименти, на гърба на обществото, с предизборни сметки, излизат ялови, тъй като при някакво тестване се вижда защо става въпрос. Президентът сполучливо съумя да мине под маркера „ предан към НАТО и САЩ”, само че в този момент очевидно се пробва да го играе безпристрастен, единствено че в условия на война, неутралният работи за врага.

- Социологията регистрира, че президентът Радев също губи националната обич, като поддръжката за него пада с цели 6 пункта, в случай, че е политикът, получил най-голямо доверие в обществото.

- Да, като виждам медиите, финансирани от американското посолство започнаха да го нападат доста остро. Преди година надали не го изкарваха избавител на нацията. Това значи, че той е изгубил доверието на американските сътрудници.

Сега заради обстоятелството, че нещо непублично се е случило, или заради обществените му ходове в последните дни, не мога да кажа, само че е явно, че не се употребява със същото доверие. Или пък са видели в него някаква опасност около Стефан Янев и партийните проруски планове, та по тая логичност сега си има същинско опълчване сред „ Промяната” и Демократична България от една страна, и президента. В тая битка Българска социалистическа партия ще стои пас, тъй като за Корнелия Радев е доста рисков, тъй като дърпа непосредствено от нея освен гласове, а и той ще го занули Българска социалистическа партия, в случай че тя продължава да стои в сянката му. Разломът е там.

И като се видя раздора сред протестърите, не е изненада по- умерените да видят в ГЕРБ някаква рационална опция, тъй като най-малко сме ги гледали по какъв начин ръководят 12 години – не са банкрутирали страната, не сме се разорили, до момента в който с тези не е ясно кво се случва – като гледаш цените, инфлацията и така нататък

- Дали обедняването е бомбата със закъснител, която се взривява неизбежно в полето на властта?

- Хората в България са доста ирационални. Ако щеш, ще върви и няма какво да яде, само че като си харесва неговия човек, няма да го нахули. Друго е да те изкарат че си простак в политиката – кажат ли ти, че си тъп и край.

На Борисов му лепнаха прякора Тиквата и иди се разправяй какъв си. Сега същото става и с Петков - Киро, Просто Киро – това се завърта на всички места и завъртят ли те в тая месомелачка, няма излизане, тя разрушава. В България е доста елементарно да разрушиш някакви престижи, в сравнение с да създадеш някого, на който да имаш доверие.

Що се отнася до ГЕРБ – в този момент им е моментът да са дейни и би трябвало да бъдат такива. Трябва да си приказват с американското посолство, с евролидерите най-много с Макрон и в случай че те кажат – добре, имате нашата поддръжка, тогава Киро ще си изиска поддръжка обществено от ГЕРБ и Борисов, откакто има нелоялни сътрудници в обединението, които играят за Путин.

- Това ли е най-силната разграничителна линия в този момент – русофили – русофоби и надвиват ли тези настройки над страха от апетит, бедност, криза?

- България е ирационална, като другите славянски страни. Например в този момент икономическите наказания против Русия единствено втвърдяват поддръжката за Путин, не могат да разколебаят руснаците да го намразят. Те споделят – нашият Путин върна нашия Крим и в този момент всичките ни врагове са против нас. И вместо икономическите наказания да подкопаят ръководството му и хората да си кажат – поради неговите простотии ще умрем от апетит, в противен случай – те ще умрат от апетит, само че ще го обичат. А там мисленето е такова – Русия няма 10 години, без да има война, откогато историята ги помни като страна. Там народна власт в никакъв случай не е имало, няма и да има.

- Но у нас нещата не стоят по този начин – видя се, че народът умира от смут, че може да остане гладен, с празни магазини, скъпи артикули, без пари, без цялостен контейнер на колата. И няма да простят това на властта.

- О, не. Българите се разделяме на русофили - русофоби, след това на гладни и жадни. То още не е станало напълно неприятно. Като имаме поради, че у нас светлата стопанска система е към 60 %. Тя стои в някакви персонални стопанства, недекларирани приходи и доходи, до момента в който излиза, че сме небогати по числа. А това не е напълно правилно, тъй като има там едни пари, които циркулират и на хората не им е опрял ножа до кокала. За да опре ножа до кокала, би трябвало да стане като през 1997-а - да няма какво да ядем.

Но в случай че безработицата изплющи прекалено много, тогава ще има обществено неодобрение и ще има варианти за напрежение. Защото тези, които остават безработни, може да излязат на улицата.

Докато хората са заети, въпреки че има инфлация, тя лека –полека се компенсира от някакви неща – промоции в Лидл, прасето на село, дамаджаните в мазата и сходни.

Така че икономическото положение сега не е толкоз остро, или пък неблагоденствието няма да ни активизира в такава степен, както когато се бият руснаците с НАТО. Доскоро брат брата си затриваше поради парцел, в този момент е към този момент го затрива поради путинофилия.

- Почти 80 % от българите обаче са срещу НАТО да се намесва с военни дейности с Русия, пред ужаса от Трета международна война. Така или другояче, ние сме си пацифисти, никой не гори от предпочитание да нарами пушка, с цел да се бие за родината, както украинците.

- Не, не сме пацифисти. В момента пацифистите са си прикрити путинофили. Просто тъй като не е ок да го кажеш обществено, че си за войната и подкрепяш Путин, тъй като „ мой брат навсегда мой брат.” Нашият Путин постоянно ще си го харесваме, без значение, че не е прав. И тъй като няма по какъв начин да кажат – той работи като агресор, но ние си го поддържаме, щото е нашият човек. Затова споделят – ние сме за мир. Пацифистите сега работят единствено за Путин и, приканват никой да не оказва помощ на Украйна. А Путин може да баламосва - да, водим договаряния, до момента в който най-после не превземе Потстдам.

- Да се върнем към нашата нежна ръководеща коалиция. Сега и ГЕРБ, и хората на Демократична България повтарят, че и Политическа партия, и Демократична България са се снишили пред Българска социалистическа партия. Днес пък стана дума, че Нинова иззема функционалностите на Кирил Петов.

- Ами снишили са се. Те тия симпатизанти на Демократична България къде бяха, като гласоподаваха за Радев на изборите и за Киро, а не за техните хора?

Симпатизантите предадоха личната си партия и са най-виновни. Изгавриха се с индивида, който беше флагман на политиката на Демократична България Лозан Панов и си гласоподаваха за Радев още на първи тур. Това беше извънредно грозно. Оттам нататък каквито и симпатизанти да приказват какъв брой са потресени, от дълго време мога да обмислям върху техните излияния – със стратегически ходове се докарват до такава обстановка, в която след това да си трошат главите.

- Но не са ли те най-взривоопасният сътрудник – по-остър и кардинален, който може да разцепи обединението?

- Не, няма да я разцепят те. Коалицията ще я разцепи „ Продължаваме промяната”. Мандатоносителят ще си разцепи обединението. Тези хора са от кръга „ Капитал”, не са от другаде. Та

Петков е съучредител на Демократична България, бил е в Народно събрание на „ Да,България”.

- Как тъкмо ще разцепи съюза на властта Кирил Петков?

-Например като изключи Българска социалистическа партия от обединението. Ще каже: „ Няма да позволи да ни водят за носа и ще изгони Българска социалистическа партия от обединението.” И това не е изключено да стане скоро.

- Какво ще се случи тогава, ще рухне ли държавното управление, или ще стане като ГЕРБ и Реформаторския блок, който преди време напусна властта?

- Просто кабинетът ще остане без този съдружен сътрудник. На всичкото от горната страна, този съдружен сътрудник е дребен, компенсира се. Може да не се постанова незабавно да се прави ново съглашение - Бойко Борисов ще поддържа, Движение за права и свободи ще поддържа...

- Поддържате ли версията, че може да има предварителни избори при започване на идната година?

- Винаги съм черноглед във връзка с предварителните избори. Но най-важни в този момент са локалните избори, и то за всички партии. Важно е те да не се смесват с никакви други избори. Винаги става неприятно, когато това се случи у нас. Като мине този избор, да си дадем равносметка кой печели кой губи, както беше при европейските избори през 2014-а и най-после в случай че има предварителни, тогава да тръгнат. Т.е. локалните избори да бъдат като някакъв лакмус.

Ако помните, тогава Лютви Местан сподели – ние загубихме, отдръпваме си поддръжката за Орешарски и държавното управление падна. По същия метод в този момент – като видят, че някои партии са занулени, пък други порастват нагоре, могат да решат да вършат избори. Но на сляпо да се вършат предварителни избори..., още повече президентът с неговите схеми има някакъв надзор върху службите, организацията на изборния развой, Рашковци, машини...

Нито ГЕРБ ще желаят Радев да прави избори, нито Политическа партия, ще желаят те да ги вършат.

- Уклончивата ни позиция като член на НАТО и различията сред партиите за войната в Украйна ще докара ли огромни бели и няма ли най-после да паднем от два стола на земята?

- Американците подкрепяха огромната коалиция, те бяха гарантът за нейното основаване и дълготрайно битие. Сега те виждат, че има проблем в тая коалиция точно поради отношението към НАТО, която идва от Българска социалистическа партия и допускам че и в Има Такъв Народ се вършат на русофили, и американците са трансформирали отношението. Съответно се трансформират и връзките президент – държавно управление, както и вътре в кабинета.

Явно това държавно управление ще бъде настоящо и на власт, до момента в който го поддържат американците. Не настоявам, че има интервенция на американците в българската вътрешна политика, споделям че те получават кредо законно да са дружно, щото са потупани по гърба от американското посолство.

- Сега и военният министър на Съединени американски щати идва у нас и какво ли не се приказва – от гледище да предоставим нашите ракети на Украйна до това, че ще ни мъмрят поради русофилските настройки във властта.

- Това дали някой ще се въодушеви, че са го поканили на обяд в посолството си е негова работа. Въпросът е, че има такива нишани, които дипломатите постоянно вършат и българските политици се управляват по тях. Това беше заварката, само че към този момент няма какво да ги държи дружно тия хора.

Ясно е, че Кирил Петков се изживява като човек на американците. От всички ястреби, дето сме ги гледали, той е най-най-големият ястреб. Той непосредствено е изпълнителят на тяхната политика. Имайте поради, че всевъзможни хора, които пречат на тая политика, непосредствено ще излезе и ще ги нападна Затова споделям, че обединението ще се разпадне от Политическа партия, не от другите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР