Доц. д-р Красимир Минкин е ръководител на единствения екип у

...
Доц. д-р Красимир Минкин е ръководител на единствения екип у
Коментари Харесай

Доц. д-р Красимир Минкин каза кой метод лекува Паркинсон

Доц. доктор Красимир Минкин е началник на единствения екип у нас в Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Св. Иван Рилски “, който практикува дълбока мозъчна стимулация (ДМС) при лекуването на Паркинсон.

През 2013 година екип, доцент Минкин и доктор Калоян Габровски, направиха първата процедура по имплантиране на устройство за ДМС в България. От тогава 32-ма пациенти са се подложили на това лекуване. Въпреки че в света методът се практикува от години и е желан за облекчение признаците на напреднала Паркинсонова болест, у нас той към момента не е доста известен.

Причината е, че до неотдавна пациентите трябваше сами да заплащат за здравното произведение, което е в основата на операцията, а неговата цена е 40 000 лева От началото на 2019 година имплантите за ДМС към този момент се поемат от НЗОК.

На специфична конференция в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” доцент Минкин и доктор Габровски обясниха пред представители на българските медии какво съставлява дълбоката мозъчна стимулация, в кои етапи на заболяването на Паркинсон се ползва методът и до какви усъвършенствания води той.

Кой способ лекува Паркинсон научете на Zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР