Дострояването на автомагистрала Струма засега остава без европейско финансиране. Това

...
Дострояването на автомагистрала Струма засега остава без европейско финансиране. Това
Коментари Харесай

Еврокомисията засега не смята да финансира "Струма"

Дострояването на автомагистрала " Струма " към този момент остава без европейско финансиране. Това се схваща от отговор на приложението на България от страна на Европейската комисия, представен от " Капитал ". В него се показва, че се нарушават европейски наставления с плана, съгласно който трасето минава през предпазени територии, а графикът и сумата, които ползва България са недомислени или неверни.

В писмото до българските управляващи се показва още, че утвърденото с екооценка преди две години трасе не е идентично с това, за което са получени европейски средства.

Това на процедура значи, че планът няма по какъв начин да бъде финансиран с каквито и да е европейски средства, а в случай че бъде изпълнен по този начин, даже има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията, заключава изданието.

То напомня, че с огромно забавяне едвам при започване на август Агенция " Пътна инфраструктура " е подала апликационната форма за финансиране на трасето сред Крупник и Кресна по Оперативна стратегия " Транспорт ". малко преди този момент кабинетът разгласи, че ще финансира от бюджета този сектор, в случай че Еврокомосията не го направи.

Отговорът на Еврокомисията е от 15 октомври. Срокът на България за спомагателни уточнения е два месеца.

България кандидатства за 267 млн. евро, които покриват част от разноските, а Еврокомисията афишира, че в случай че отпусне пари те ще са малко над 227 млн. евро.

Еврокомисията написа в писмото си и че потреблението на съществуващия път Е79 е проблематично за сигурността на пасажерите и вероятностите за околната среда.

Срещу прекосяването на автомагистралата през Кресненското дефиле имаше митинги на природозащитници и еколози. Правителството обаче употребява аргумента, че избягването на дефилето ще забави строителството и ще докара до загуба на европейско финансиране. Затова бе препоръчан разновидността за едната посока на трасето да минава през дефилето, а другата - не.

Докладът за екооценката беше изработен от компания " Данго план консулт " и поддържа разновидността на държавното управление за ново трасе, източно от дефилето, в посока София, и потребление на Е79 в посока Гърция, напомня " Капитал ".
Говорител на Еврокомисията е коментирал пред изданието, че финансиране ще бъде утвърдено единствено в случай че се спазят всички правила.

Междувременно Агенция " Пътна инфраструктура " заяви, че стартира строителството на тунел " Железница " от автомагистрала " Струма ", както и на пътните сектори директно преди и след него. Съоръжението ще е с дължина към 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан до момента в българия. Изпълнението е обособено в три елементи - тунела, пътя преди и след него, с цел да може на обекта да се работи по едно и също време и да приключи в периода на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година

Тунелът ще бъде с две обособени тръби за придвижване. Ще бъде построен и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са надлежно 108 м и 18 м, подпорна стена и други

Изпълнител на тунел е Консорциум " Автомагистрала СТРУМА ТУНЕЛ 2018 ", в който вземат участие: " ДЖИ ПИ ГРУП " АД, " ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН " ООД и " ВИА ПЛАН " ЕООД. Стойността на контракта е 185 370 370, 37 лева без Данък добавена стойност.

Отсечката след тунела е с дължина 1.4 км. Ще бъдат издигнати селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди, създаване и реорганизация на инженерни мрежи и други Изпълнител на строително-монтажните работи е " ПСТ ГРУП " ЕАД. Стойността на контракта е 18 442 297,40 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на ДЗЗД " ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64 ", в което са: " ПЪТКОНСУЛТ 2000 " ЕООД и " КОНСУЛТ 64 " ООД. Техният контракт е за 465 222 лева без Данък добавена стойност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР