Достойнството е основен аспект на човешката същност, който се изразява

...
Достойнството е основен аспект на човешката същност, който се изразява
Коментари Харесай

Липсата на чувство за собствено достойнство - как да го преодолеем

Достойнството е главен аспект на човешката същина, който се показва в почитание към себе си и другите. Да притежавате достолепие значи да признаваме личната си стойност и правото си на почтено битие.

Усещането за загуба на персонално достолепие може да се прояви в разнообразни обстановки и има сериозен прочувствен и психически резултат върху нас. То се демонстрира със признаци на беззащитност, чувство за загуба и от време на време доближава до ненавист към самите нас. Зад този прочувствен проблем постоянно стоят проблеми от детството, скорошни раздели или краткотраен житейски дисбаланс.

Как да преодолеем неналичието на персонално достолепие?

Преодоляването на неналичието на персонално достолепие е значим развой, който изисква време, старания и поддръжка. Въпреки че е мъчно, съществуват способи да се построи и възвърне възприятието за стойност и самоуважение.

Ето кои са те:

Възстановяване на самочувствието

За да си възвърнете изгубеното персонално достолепие, то е значимо да съумеете да упражните задоволителна любов към самите себе си. Това е допустимо чрез самоуважение и самовъзхвала. Отбелязването на персоналните достижения, без значение какъв брой дребни, може да помогне за подсилване на самочувствието. Винаги отчитайте своите победи, без значение какъв брой дребни или огромни са те. Това ви оказва помощ да осъзнаете по-добре своите качества, триумфи, гений и умения.

Също по този начин е значимо да се стараете към осъществяване на своите цели до край. Когато постигнете своята цел и пожънете мечтания триумф, това безспорно ще увеличи вашето самочувствие и самокритика. Независимо дали задачите са огромни или дребни, всяко изпитание си заслужава.

Създаване на персонални граници и приемане на поддръжка

Личното достолепие може да се построи още веднъж, в случай че съумеете да създадете здрави граници, и да отсявате положителното и неприятното. Макар да ви се желае да бъдете в помощ на всекиго и да удовлетворявате непознатите потребности, то вашите старания в никакъв случай няма да бъдат уместно оценени. Установяването на здрави граници в междуличностните връзки е основно за предотвратяване на персоналното достолепие.

Докато създавате тези граници обаче, е належащо да продължавате да укрепвате към този момент основаните си връзки. Когато се чувствате безпомощни, то най-хубавата поддръжка е от тези, които ви обичат. Потърсете връзка и споделете това, което чувствате. Хората, които обичате, знаят по какъв начин да ви накарат да се чувствате почтени и обичани.

Себеприемане

За да възстановите изгубеното персонално достолепие, е належащо първо да се научите да приемате себе си такива, каквито сте. Разбирането, че имате право на достолепие, е първата стъпка към възобновяване на него. Не бива да смятате, че вие сте по-малко заслужаващи от останалите, а в противен случай – приемате се за равни и се стремете да защитавате себе си.

За да се приемете, то е належащо още да минимизирате рецензията, която си давате непрестанно. Когато се критикувате, вие понижавате личната си самокритика, а това рефлектира върху достолепието ви и нещата, които сте склонни да пожертвате или извършите в името на непознатото задоволство.

Избягването на непрекъснатата самооценка е основно. Никой не е съвършен и приемането на грешките като част от човешкото битие е значимо за възобновяване на достолепието.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР