Достолепната сграда на ул. Иван Вазов 1 в София винаги

...
Достолепната сграда на ул. Иван Вазов 1 в София винаги
Коментари Харесай

Перлите на София: УниКредит Булбанк - хората с глобуса

Достолепната постройка на ул. " Иван Вазов " 1 в София постоянно е била типичен архитектурен пример и знак на икономическа мощност. Завършена е през 1912 година за тогавашната Централна кооперативна банка по план на проектант Никола Лазаров. Десетилетия по-късно, в брой 40 на " Държавен вестник " от 1978 година е оповестена за архитектурен и живописен монумент на културата с национално значение.

Акцентът на красивата сграда е скулптурната група на Любен Димитров от три човешки фигури, поддържащи глобус, т.е. земното кълбо. Композицията увенчава купола и символизира кооперативното придвижване.



През годините са правени доста поправки и частични вътрешни преустройства, само че те са осъществявани по метод, целящ да запази непокътнатите детайли от интериора на постройката с архитектурно-художествена стойност, като в това време тя да продължи пълноценно да се употребява като банков клон.

Първоначално зданието е било построено на 3 етажа. В началото на 20-те години на ХХ век е почнало неговото надстрояване, което е осъществено от архитектурно бюро " Ничев & Фингов & Апостолов ". През 1925-1928 година, след стеснен конкурс, в който взе участие и самият арх. Н. Лазаров, арх. Георги Фингов и арх. Димо Ничев уголемяват постройката в посока към ъгъла на улиците " Ив. Вазов " и " Г.С. Раковски ", надстрояват я с два етажа и я увенчават с нов купол. Тогава е основана и скулптурната група. Сградата е впечатляваща освен извън, а и от вътрешната страна. Истинско произведение на изкуството е резбованото бюро на известния български банкер Атанас Буров.В своя обява по-късно арх. Никола Лазаров разяснява, че надстройката от арх. Георги Фингов и арх. Димо Ничев е загрозила доста неговото произведение с премахването на мансардния етаж, с новите етажи, фланкиращи основния вход на постройката, с смяната на ъгловия купол и с неналичието на задоволително " внушителна величественост ".

Но постройката остава впечатляваща освен извън, а и от вътрешната страна. Истинско произведение на изкуството е резбованото бюро в директорския кабинет, на което е работил и известният български банкер Атанас Буров. Богато орнаментираните гипсови тавани са измежду най-ценните детайли на зданието. Според документи, съхранявани в Националния институт за паметниците на културата, на втория етаж интерес съставляват пространствата, които в предишното са били заседателна зала и кръговиден кабинет. В тях и до през днешния ден са непокътнати орнаментите по таваните и профилната ламперия. В коридорите забавни са скулптурните детайли към основното стълбище и гипсовите тавани. В постройката на ул. " Иван Вазов " 1 с изключение на тогавашната Централна кооперативна банка са се помещавали още банка " Биохим " и ТБ " Сердика ". Интересен факт е, че е имало един интервал, преди " Биохим " и " Сердика " да се слеят през септември 1995 година, когато двете банки са употребили дружно постройката. ТБ " Сердика " е употребила частта с входа откъм ул. " Иван Вазов ", а " Биохим " – частта с входа откъм ул. " Раковски ".

Днес постройката се употребява от филиал на УниКредит Булбанк и през 2012 година означи своята 100-годишнина.

Save

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР