Доставките на високообогатен уран от Русия за реактора на китайския

...
Доставките на високообогатен уран от Русия за реактора на китайския
Коментари Харесай

Bloomberg: САЩ се безпокои от възможните руски доставки на обогатен уран за Китай 

Доставките на високообогатен уран от Русия за реактора на китайския остров Чанбяо обезпокоиха американските специалисти и разузнаването, които се притесняват, че Пекин уголемява опциите си за произвеждане на оръжеен плутоний, оповестява Bloomberg. Те смятат, че светът е изправен пред нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване и дестабилизиране на напрежението в азиатския район.

Доставките на съветско нуклеарно гориво за Китай водят до риск от възникването на нуклеарна конкуренция, оповестява Bloomberg. Редица специалисти и американското разузнаване показват угриженост по отношение на доставките на високообогатен уран от Русия за реактора на остров Чангбяо, оповестява организацията. Специалистите означават, че реакторът с бързи неутрони е част от тактиката на Китай за натрупването на ресурси от плутоний за нуклеарни оръжия.

Тази тактика на Китай би могла да дестабилизира военния баланс в Азия, където напрежението се ускорява във връзка с Тайван и контрола над Южнокитайско море – съобщи Пентагонът. Агенцията напомня, че представителят на китайското министерство на защитата Тан Кефей съобщи по време на брифинг на 23-ти февруари, че Съединените щати употребяват „ китайската нуклеарна опасност “ като предлог за разширение на стратегическия си боеприпас, до момента в който Китай се придържа към отбранителна политика, която не планува първа използването на нуклеарни оръжия от страна на Китай.

Според сведенията на американското разузнаване, представени от Bloomberg, реакторът CFR-600 в атомната електроцентрала Xiapu в провинция Фуджиан, откакто бъде пуснат в употреба, ще даде опция на Пекин да създава оръжеен плутоний. Съединени американски щати се притесняват, че това ще помогне на Китай да усили съвсем четирикратно запасите си от бойни глави през идващите 12 години – от 400 на 1500 до 2035 година Това значи, че нуклеарният боеприпас на Китай ще стане съпоставим с този на Русия и Съединени американски щати, показва организацията.

По данни на Bloomberg през месец декември Росатом е доставил на Китай 6 477 кг обогатен уран. По данни на организацията през септември и декември Русия е изнесла за Китай общо съвсем седем пъти повече високообогатен уран за реактора CFR-600, в сравнение с Съединени американски щати са изнесли през последните три десетилетия. По данни на RUSI, получени от външен търговски снабдител и въз основа на съветски митнически документи, през този интервал Китай е платил към 384 млн. щатски $ в три заплащания за 25 000 кг нуклеарно гориво за CFR-600.

Според интервюираните от Блумбърг специалисти Китай разполага с малко средства за увеличение на запасите си от плутоний за нуклеарни оръжия, откакто първичната му стратегия за произвеждане на плутоний бе прекъсната през 90-те години на предишния век. От 2017 година насам Китай не е уведомявал Международната организация за атомна сила (МААЕ) за личните си насъбрани ресурси от плутоний и построява цех в провинция Гансу, предопределен за добиване на плутоний от отработеното реактора CFR-600 нуклеарно гориво.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР