Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага,

...
Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага,
Коментари Харесай

Митрофанова: България направи ли това, доставките на газ ще бъдат възобновени веднага!

Доставките на газ за България могат да бъдат обновени незабавно, в случай че българската страна стартира да заплаща за тях по схемата, изисквана от „Газпром“. Това съобщи посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, представена от международни медии.

„Много специалисти, несъмнено, приканват за прагматизъм и връщане към контракта с „Газпром“, което е в действие до края на годината. Именно по тази причина, във всеки даден миг, когато българската страна реши да стартира да заплаща по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени“, съобщи посланичката.

Руският дипломат сподели, че русофобските настроения в България са постоянно срещани измежду политиците. „В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения има единствено част от политическия хайлайф. Народът на България се отнася доста добре към руснаците“, уточни Митрофанова.

„Като цяло са възпитани хора, вътрешно интелигентни, бих споделила. Затова да се каже, че има някакво русофобско въодушевление от страна на елементарните хора, би било безусловно погрешно“, добави дипломатът.

Според нея, сред България и Русия през днешния ден няма разговор, а бизнес връзките са замразени.

Митрофанова разяснява изказванията на премиера в оставка Кирил Петков, който в изявление за The Times упрекна Русия, че популяризира корупция в България.

„Изказването на премиера е опит да се трансферира виновността от болна глава на здрава. Сега Русия е упрекната във всички грехове, по тази причина министър председателят на България реши да се разграничи, като сподели, че всичко неприятно, което се случва в страната, е, несъмнено, по виновност на Русия “, сподели тя.

„Нямам огромен оптимизъм, само че има вяра да пристигна на власт едно по-прагматично държавно управление. България е член на НАТО и Европейски Съюз. България, за жалост, е следена страна, тъй че й е мъчно да построи своя лична линия на държание, само че демонстрира прагматичен метод към доста въпроси, изключително свързани с стопанската система.

Освен това икономическата обстановка в страната към този момент е доста сложна, в това число по отношение на доставките на сила. Втечнен газ, който в този момент България се пробва да купува в Съединени американски щати е хубаво, само че схемите за доставка са доста комплицирани и скъпи, по-скъпи от съветския газ, който влиза в страната по газопроводи “, разяснява още съветският дипломат.

„Очаквам през идващите месеци в България да продължат бурните политически процеси. Възможно е на следващия ден президентът Румен Радев да разгласи разпускането на Народното събрание и да назначи дата за предварителни парламентарни избори. Протестни настроения, недоволни синдикати и служащи, които не получават заплати, започнаха стачки. Настана тежък интервал в България и предизборните настроения ще ескалират още повече тези пристрастености “, счита Митрофанова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР