Достатъчно ясно е какво имаме и с какво въоръжение разполагаме.

...
Достатъчно ясно е какво имаме и с какво въоръжение разполагаме.
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Резервиран съм към даване на тежко въоръжение, няма гаранции, че ще получим модерно

" Достатъчно ясно е какво имаме и с какво въоръжение разполагаме. От 2021 година България разполага с главен документ - Програма за развиване на отбранителните качества ".

Това съобщи пред БНР Ангел Найденов, министър на защитата през 2013-2014 година и акцентира, че България не е неутрална страна, а взе участие във вземането на решения като част от така наречен формат " Рамщайн " дружно с още 60 страни и интернационалните организации, осигуряващи военно-техническа помощ за Украйна, която към този момент надвишава 126 милиарда $:

" България поддържа глобите против Русия и като част от Европейски Съюз страната ни е част от страните, подкрепили основаването на специфичен фонд, посредством който се реализира финансирането на военни покупко-продажби за Украйна ".
Ангел Найденов означи като плюс на плана за решение за даване на въоръжена помощ за Украйна, дебатиран в Народното събрание, това, че народните представители не се фиксират върху съответно въоръжение или оръжейни системи или платформи:

" Второ - изисква се преди да бъде импортирано съответно предложение обзор и оценка от страна на Министерски съвет на опциите на българската войска. Трето - дава се опция, редом с даването на въоръжение и бойна техника, да се форсира процесът на превъоръжаване на българската войска, в случай че диалозите и консултациите със западните ни съдружници се увенчаят с триумф. От това зависи до каква степен и в каква степен можем да получим компенсиращи оръжейни системи ".
Ангел Найденов акцентира, че риск да се усили дефицитът в отбранителните ни качества съществува, в случай че не се откри вид да се компенсира предоставеното на Украйна въоръжение и оръжейни системи.

Той даде образец със Словакия, която даде на Киев своите зенитно-ракетни системи, част от системата за Противовъздушна отбрана и това беше заместено с разполагането у тях на системи " Пейтриът " от Нидерландия и Германия:

" Те не стават благосъстоятелност на Словакия, само че обезпечават противоракетната и противовъздушната защита, до момента в който Словакия добие лични ".

Найденов уточни и още два разновидността - кръгови покупко-продажби, каквито се реализират сред Гърция и Германия, както и трети вид - след даване на въоръжение на Украйна да се започват процедури по закупуване на ново, като финансирането може да е през фондове на Европейски Съюз, НАТО или на обособена страна членка.

" Нямаме гаранция, че това ще стане и ще получим съвременна техника за нашата войска. Не съм оптимист във връзка с диалозите, които би трябвало да бъдат водени с сътрудниците ни за даване на заместващи или компенсиращи качества. Аз съм запазен към даването на тежко въоръжение ".

Според него Българска социалистическа партия би трябвало да отговори по какъв начин по този начин одобряват да се продава оръжие на Украйна, а не одобряват да ѝ се подарява въоръжаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР