Достъпът на пациенти до заплащани от НЗОК продукти може да

...
Достъпът на пациенти до заплащани от НЗОК продукти може да
Коментари Харесай

БФС: Достъпът до заплащани от НЗОК продукти може да бъде преустановен от 1 април

Достъпът на пациенти до заплащани от НЗОК артикули може да бъде прекратен от 1 април. За това оповестиха от Българския фармацевтичен съюз в отворено писмо до  институциите, медиите и пациентите.

Причината е в изтичащия на 31 март тримесечен анекс към контракта със Здравната каса и вероятността да не бъдат подписани и влезнали в действие нови Условия и ред за отпущането на лекарствените артикули.

„ От началото на 2023 година БФС и НЗОК възобновиха договарянето, което до предходната седмица протичаше безпрепятствено.  Неочаквано и внезапно задачата на договарянето се подмени, като касата настоя за въвеждане на текстове, които опонират на нормативната уредба. Единият текст опонира на правилник на Европейския съюз за верификацията, а другият текст лимитира правата на пациентите и им вменява обвързване “, споделят от съсловната организация.

" Част от препоръчаните от НЗОК промени лимитират доста правото на достъп на пациентите до лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, като ги задължават да получат артикули, които те не желаят. Когато на едно електронно наставление са изписани няколко лекарствени продукта, в условия на дефицит и все по-често срещани усложнения на пациентите да открият някои съответни артикули, се основава императивната неспособност да се получат най-малко тези, които са налични. Ако желаните от НЗОК промени влязат в действие, ще се лишават права на пациентите и ще им се вмени обвързване! ", написа в позицията на БФС. От дам допълват още: " В нарушаване на националното законодателство и правото на Европейски Съюз,  НЗОК желае да задължи търговците на дребно с лекарствени артикули да подават верификационни данни и към НЗОК, откакто същите верификационни данни към този момент са им предоставени от органа, който управлява регистъра за верификация – Българска органзация за верификация на медикаментите (БОВЛ) ".

" В процеса на договаряния БФС в детайли излага претекстовете си, които, за жалост, не са били задоволително безапелационни за представителите на НЗОК. В основата на съображенията на Съюза да не поддържа препоръчаните от НЗОК промени е съществуващата правна регулация. Предложените промени излизат отвън рамките на закона ", споделят още от БФС.

Целия текст на писмото може да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР