Достъпът до базата данни Децата на Донбас“, създадена преди седем

...
Достъпът до базата данни Децата на Донбас“, създадена преди седем
Коментари Харесай

KibOrg за руската база данни Децата на Донбас: Деца с родители са обявявани за безпризорни

Достъпът до базата данни „ Децата на Донбас “, основана преди седем години за осиновяване на украински деца от краткотрайно окупираните територии, е получен вследствие на сполучлив хакерски пробив, заяви групата KibOrg.

По-рано беше обявено, че KibOrg е получила достъп до съветската „ държавна “ база данни, съдържаша над половин терабайт информация.

Тя съдържа описи с деца, които към този момент са осиновени или се възнамерява да бъдт дадени на нови фамилии, лист с настойници, попечители и евентуални претенденти, които желаят да станат родители. Има указател за момчета и девойки, нелегално изведени от краткотрайно окупираната територия.

Хакерите на KibOrg са получили и достъп до кореспонденцията на протежета на окупационните сили и са разпознали незнайни до момента имена на украински деца, изведени от Мариупол, оповестява радио " Свобода ".

Въпросник за всяко дете

За всяко украинско дете е направен въпросник с данни за мястото на престоя му, номер, серия от свидетелства за раждане, растеж, цвят на очите, коса и даже черти на характера, болест и фотография. Включва се и информация за роднините.

Достъп до ресурса „ Децата на Донбас “ имат единствено избрани експерти, които са назначени от ръководителя на „ Държавната работа по въпросите на фамилията и децата “ на така наречен „ ДНР “ Светлана Майборода.

Журналистите от плановете на Радио Свобода „ Как си? “ оповестиха за активността на Майборода в проверяващия си филм " Списък 31 ", отдаден на за депортирането на 31 деца в Русия. Посочва се, че тя се е обърнала към Валери Онацки с молба да й даде копия от документите на децата, които се съхраняват в градския съвет на Мариупол.

Деца със законни родители са обявявани за безпризорни

Онацки е член на Градския съвет от партията OPF, в този момент неразрешена в Украйна, а по време на пълномащабната инвазия управлява отдела за фамилията и децата в окупационната администрация на Мариупол. Журналистите откриха, че Онацки е оказал помощ на нашествениците да съберат информация за минимум 13 деца от „ листата на 31 “.

Татяна Павленко, началник на отдела по наставничество и настойничество на Хабаровск, също се е обърнала към Валери Онацки. Тя документално е поискала истинските документи на дете, отведено от Мариупол в Хабаровск. Руският съд разгласи, че това дете е без родителска грижа и му назначи настойници от Руската федерация. В документите липсват данни за биологичните му родители.

Има обаче случаи, когато е потвърдено, че децата имат законни родители, настойници, само че все пак са били включвани в описите на деца, останали без родителска грижа.

Такъв е казусът с трите деца на Евгений Межевой - историята на многодетния татко беше разказана от Радио Свобода. Нашествениците отделиха Евгений от сина и дъщерите му на контролно-пропускателен пункт край Мариупол. Бащата е изпратен в Еленовската колония, а децата са отведени в лагер в региона на Москва и се вършат опити да ги трансферират в съветско семейство. След като напусна колонията, Евгений Межевой въпреки всичко съумя да върне децата си. Някои от децата от „ листата на 31 “ в Русия бяха настанени в нови фамилии. Сред тях са Богдан Ермохин и Филип Головня. Последният беше осиновен от Мария Львова-Белова, комисар на Руската федерация по правата на детето. Съдът в Хага издаде за нея интернационална заповед за арест.

Също по този начин на ресурса „ Децата на Донбас “ има сканирани документи със описи на деца, които към този момент са включени в общоруската база данни. През март 2023 година съветският омбудсман Мария Лвова-Белова разгласи, че окупираната част от Донецка област ще бъде първата от анексираните области, която ще се причисли към държавната федерална база данни за децата. Основната функционалност на банката е съхраняването и обработката на информация за деца, останали без родителска грижа, сираци, както и данни за съветски фамилии, искащи да отглеждат деца.

Списъци с отвлечени деца

Хакерите са разкрили минимум четири листата на украински деца, които са били отвлечени и към този момент са регистрирани. Общо това са 293 деца – измежду тях са отнетите от началото на огромната война. Те са преместени в Москва, Самара, Ростов, Курск, Киров и други райони на Русия и Република Башкортостан.

Една от институциите, в които децата бяха преместени наложително, беше пансионът Поляни. За това се загатва във кино лентата „ Списък 31 “ на радио „ Свобода “ – публицистите откриха, че там са държани 31 деца, взети от Мариупол. Децата бяха откарани от Донецк до Ростов на Дон с рейс и по-късно със аероплан до Москва. Самолетът и санаториумът са подчинени на администрацията на президента Владимир Путин, който също е с интернационална заповед за арест.

В преписка, разкрита от KibOrg, съветски чиновници са поискали от своите протежета в окупираните територии на Украйна да дават документи за някои от децата, депортирани без нужните документи. По-специално писмата са изпратени от Анастасия Аккуратова, заместник-директор на Департамента за държавна политика за отбрана на правата на децата на Руската федерация.

Както откриха публицистите от Радио Свобода, Аккуратова е взела участие в онлайн среща на по този начин наречения " Щаб за уеднаквяване на законодателството на Руската федерация и ДНР в региона на настойничеството и попечителството ". Нейни съпредседатели са били съветският омбудсман Мария Львова-Белова и съветникът на ръководителя на групата на ДНР Елеонора Федоренко.

Окупационните сили също са депортирали в Русия деца от украински интернати и обществени центрове. Според KibOrg те са били отведени в Брянска, Орловска, Тверска, Ростовска области, както и в Москва.

Вниманието на хакерите беше привлечено от писмо с тематика „ Израел “, изпратено до Константин Иващенко, народен представител от градския съвет на Мариупол от неразрешената „ Опозиционна платформа за живот “ и някогашен кмет на Мариупол, назначен за окупационните управляващи.

Замесена е и организация от Израел

Подател е така наречен " Израелски антинацистки фронт ", който изиска да изпрати фотоси на починали деца в интервала от 2021 до 2022 година за проруската пропагандна акция " Алея на ангелите ". Организацията прокарва антиукраински разкази в Израел. Нейните почитатели записват видеоклипове, отричащи съветската експанзия в Украйна, организират манифестации в поддръжка на по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ и приканват управляващите да не дават оръжие на украинските бранители.

Представители на " Израелския антинацистки фронт " посетиха окупираната Луганска област, с цел да поддържат съветските военни - донесоха им здравно съоръжение, револвер за битка с дронове и термовизионни камери. Финансирането за това наподобява е обезпечено от израелци, само че хакерите допускат, че това придвижване може да е финансирано от съветския бюджет.

Наследникът на Иващенко Олег Моргун, който от 2015 година сътрудничи на окупаторите и е в близки връзки с водача на така наречен ДНР Денис Пушилин и съветската ФСБ, се счита за забъркан в депортирането на украински деца. От KibOrg показват и имената на чиновници от пет районни ръководства, които са имали достъп до базата данни и са се присъединили в отвличането.

Именно депортирането на украински деца стана причина Международният углавен съд в Хага да издаде на 17 март 2023 година заповед за арест от. за Мария Лвовская-Белова, упълномощена от президента на Руската федерация по правата на детето, както и за самия Владимир Путин.

Според портала „ Децата на войната “ украинските управляващи са съумели да върнат 386 деца и да разпознават повече от 19 000 наложително разселени момчета и девойки. В реалност броят на депортираните деца от краткотрайно окупираните територии е доста по-голям, показват правозащитници.

Превод: Таня Стоянова
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР