Доста любопитна се оказа историята на съперника на ЦСКА във

...
Доста любопитна се оказа историята на съперника на ЦСКА във
Коментари Харесай

Съперникът на ЦСКА в Европа е инструмент на Виктор Орбан, Унгария налива милиони в Сепси

Доста любопитна се оказа историята на противника на ЦСКА във втория прелиминарен кръг на Лига на конференциите – румънския Сепси.
Отборът е от градчето Сфинту Георге в Централна Румъния, като регионът, именуван Шекели, е доминиран от хора с унгарско самосъсзнание, написа Топспорт.
В самият град 74 % от 56-хилядното население се дефинира като етнически унгарци. Самото име Сепси идва от унгарското наименование на градчето – Sepsiszentgyörgy. Клубът е учреден през 2011 година и бързо напредва в структурата на румънския футбол и през 2017 година печели промоция за елита.
Сепси се ръководи от фондация, а 51 % от акциите му се държат от унгарска холдингова компания. Нейн ръководител е приятелят от детинство на унгарския министър председател Виктор Орбан, който ръководи страната от 2016 година.
Според президента на Сепси Ласло Дьосед парите от маджарски източници се употребяват за школата и юношески стратегии, а не се употребяват за заплати на играчите от първия тим.
„ Нямаме секрети. 2/3 от бюджета ни се обезпечават от маджарски източници. Професионалният тим обаче не получава нищо от тях, защото е неразрешено финансирането от държавни източници “, разяснява Дьосед.
Парите за заплати идват публично от спонсори, които също са маджарски, като измежду тях е и енергийният колос MOL. Според изявления в унгарския щемпел договорът е за 4,5 милиона евро, което е най-големият контракт в румънския футбол. Миналото лято Виктор Орбан се появи на трибуните на стадиона на Сепси с шал на клуба, като поддържаше отбора против Олимпия (Любляна).
Самият стадион с 8500 места и стойност от 25 милиона евро също е издигнат отчасти с пари от унгарската страна. По време на мача Орбан раздаваше подписи и си правеше селфита с почитатели и очевидно се наслаждаваше на възгласите „ Да живеят Унгария и унгарците “.
„ Никога не сме отричали, че Унгария ни построи стадиона. Цялото държавно управление пристигна на мача и ни поздрави “, споделя още Дьосед. Явно височайшото унгарско наличие е дало спомагателна мотивация на играчите, които побеждават с 3:1 и се класират напред. В Румъния гледат с паника на тези процеси на нахлуване на маджарски пари в общностите с такова съзнание в страната.
„ Не мога да си показва сходно нещо да се случва в Унгария. Не се интересувам от политика, само че всичко е доста необичайно “, споделя някогашният румънски национал Флорин Радучою.
Букурещ в действителност има от какво да се тревожи. Според публични данни Будапеща е вложила близо 100 милиона евро в спортна инфраструктура в обитаемоте с етнически унгарци региони. Засега не се приказва за проверка на границите, само че мозъците към този момент се приготвят посредством повдигането на равнището на унгарското съзнание.
„ Думата за това, което Орбан прави е ревизионизъм “, споделя историкът Стефано Ботони, намеквайки за бляновете в Будапеща по Велика Унгария от времето на Австро-унгарската империя.
„ Разликата с ревизионизма от 20 век е, че този път го интересуват не териториите, а мозъците на хората “, прибавя историкът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР