Доста елитни състезатели ще атакуват рекорда на маратон Стара Загора

...
Доста елитни състезатели ще атакуват рекорда на маратон Стара Загора
Коментари Харесай

800 атакуват рекорда на маратона в Стара Загора

Доста елитни състезатели ще нападат върха на маратон Стара Загора тази неделя. Осмото издание на едно от емблематичните за града събития събира на Цветница стотици фенове на атлетиката.

Състезанието ще дефинира и държавните първенци по полумаратон, което в допълнение ускорява интригата и класата на събитието, защото най-хубавите български бегачи също ще застанат на старт в града на липите.
 Кениец и туркиня завоюваха 38-ото издание на софийския маратон
Кениец и туркиня завоюваха 38-ото издание на софийския маратон

При мъжете съвсем нямаше битка за първото място

В Стара Загора се завръща и Рут Матебо. Кенийката завоюва две поредни години подред Големия джакпот от 20 000 лв., като през 2017 беше с две победи и едно трето място, а през 2018-а стана първата сграбчила и трите трофеи в известната в последно време веригата от бягания в България, включващи Стара Загора, Варна и София.

Рут е и единствената печелила огромния
бонус два пъти. Сега Матебо ще нападна върха на трасето, за което е планувана специфична награда от по 1000 лева при мъжете и при дамите, нейна най-сериозна съперничка към този момент се обрисува хърватката Мария Вражич с персонален връх 2.40 часа и купа от Клуж (Рум), чакат се поръчки от още няколко африканки. При дамите върховото достижение в Стара Загора е на Наом Джабет (Кения) - 2.32:06 часа от 2021 година.
 Предстои футболен маратон за ЦСКА
Предстои футболен маратон за ЦСКА

7 мача за 20 календарни дни

Кенийската школа при мъжете тази неделя ще бъде показана от Езикей Кипкорир, който предходната година е с 2.14:40 часа от маратона в Найроби и пробяга полумаратона в Уелс за 1.03:35 часа. До него ще застане сънародникът му Лабан Черуйот с 2:16 часа също от Найроби предходната пролет и с 1:04 час на полумаратон от Букурещ. Двамата ще нападат върха на трасето, по което най-бърз до момента е бил мароканецът Абделади Таяр с 2.19:47 часа от 2017 година. Най-сериозен техен противник се обрисува спечелилият от предходната година Омер Алканоглу от Турция, а неговият брат ще се пусне на полумаратона този уикенд. Сред елитните спортисти ще бъдат още Мохамед Чаибут от Мароко, чака се удостоверение и от Жан Симукека (Руанда), който победи на това трасе преди две години с 2.20:57 часа. От българите в класическия маратон на старт ще застанат Александър Спасов, Елеонора Григорова, Силвия Георгиева, Таня Димитрова и други

Сред деклариралите присъединяване до момента над 800 бегачи има спортисти още от Германия, Гърция, Сърбия, Словения, Турция, Англия и други В полумаратона държавните трофеи при дамите ще си оспорват Маринела Нинева, Девора Аврамова, Милка Михайлова, Христина Козарева, а при мъжете са записани Стоян Владков, Георги Гергов, Николай Първанов и други На тази отдалеченост те ще срещнат сериозна конкуренция от кенийците Кенеди Кипкембой Роно с персонален връх 1.02:37 час от Найкиро (Кен) и Матю Кибет, който финишира предходната година в Женева 1.04:23 час. При дамите на 21 км също има мощна атлетка от Кения - Кристине Ойго с 1.11:32 час от конкуренцията в Подгорица.

Интересно българско присъединяване се обрисува и на 10 км, където са записани рекордьорът в планинските бягания Шабан Мустафа, параатлетът Християн Стоянов, Лиляна Георгиева и други.

" Маратон Стара Загора се утвърди като едно от емблематичните и влиятелни събития за града. Тази пролет още веднъж тук ще бъдат избрани държавните първенци по полумаратон. Убедена съм, че и в този момент в неделя, когато на старта ще забележим близо 800 спортисти от 14 страни, ще стане един същински празник за града и за всички, които обичат спорта, " съобщи Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора.

" Бягането метод на живот " е мотото на верига маратони в България - Стара Загора, Варна и София. Участниците в града на липите ще могат да избират сред три дистанции - класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и по-кратката 10.5 км, което дава опция всички фенове на леката атлетика да се включат в конкуренцията. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени с орден за присъединяване, като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора ще бъде даден в неделя тъкмо в 9.00 часа пред Община Стара Загора (бул. " Цар Симеон Велики " 107). Маршрутът продължава по бул. " Цар Симеон Велики ", след което състезателите минават по бул. " Никола Петков ". В региона на магазин " Метро " вършат противоположен завой и по същия маршрут се насочват назад към финала пред Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в класическия маратон пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км - една обиколка.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация " Спорт в свободното време ", Спортен клуб по лека атлетика " Берое " и Спортен клуб " Ракета ". Предвидени са парични награди за най-бързите 6 в класическия маратон и за медалистите на 21 км и на 10 км, наред с това ще бъдат премирани и челните тройки при ветераните над 45 години във всички дистанции.

Все още можете да извършите вашата регистрация на уеб страницата на маратона: https://www.marathonstarazagora.com/, крайният период е 7 април, петък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР