Доста добър планинар. Не знаех да е поела по този

...
Доста добър планинар. Не знаех да е поела по този
Коментари Харесай

Алпинистът Райчо Тодоров с нови разкрития за трагедията в Алпите! Приятелят на Калина заговори за голяма мистерия

Доста добър алпинист. Не знаех да е поела по този маршрут. Това съобщи алпинистът Райчо Тодоров в ефира на bTV във връзка гибелта на българката Калина и брачният партньор ѝ в Швейцарските Алпи.
„ Калина и брачният партньор ѝ са имали организация за избран тип туризъм. Става въпрос за маршрут от Шамони до Цермат, като се върви се високо по планината по ръбове. 120 км е и нормално се прави за сред 5 и 7 дни. И двамата са били гидове “, описа още той.
Една от аргументите, с цел да се случи тази покруса - Малко се комерсиализира този маршрут. Страшно известен е , само че се прави в несъмнено време сред 15 и 20 май, тъй като изискванията са най-хубави. Паднали са всички лавини.
„ Това прекомерно комерсиализиране значи авансово опазване на хижите, строго следене на времето. Затова всеки се стреми и непременно се стреми да направи този маршрут. Защото след тях идват идващите “, изясни Тодоров.
„ Хижата е била на 150 метра. Толкова е близо, че нормално при ясно време хората със ски ги оставят на основния маршрут и се отбиват до хижата. Толкова мощна вихрушка, където си виждаш ръцете, пък краката не си виждаш. Марио е единственият, който може да работи с GPS, само че за жалост той умира като пада, до момента в който търси пътя. Другите са се паникьосали. Тепърва тече следствие. Повечето не са били готови за такава обстановка. Те са разчитали на техните гидове и по този начин е вярно. Интересното е, че гидът не е взел вярното решение, тъй като всеки ден получава отчет за времето и лавините по часове. Те са знаели, че времето е неприятно “, разяснява той.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР