Доскорошният управител на София област Иван Иванов, който бе сменен

...
Доскорошният управител на София област Иван Иванов, който бе сменен
Коментари Харесай

Държавната консолидационна компания смени ръководството на ВМЗ Сопот

Доскорошният шеф на София област Иван Иванов, който бе заменен преди някалко дни, пое управлението на Вазовските машиностроителни фабрики (ВМЗ) в Сопот, защото министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова е недоволна от влошеното финансово положение на оръжейното сдружение, чиито някогашни шефове отказвали да платят дял на страната и разпродавали имущество зад тила на страната. Промените разгласи Нинова на брифинг.
Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) взе решение за промяна на борда на ВМЗ Сопот, съобщи вицепремиерът. Нинова акцентира, че през цялото време тя и екипът й имат за цел да потвърдят, че държавна благосъстоятелност не е неприятна дума. " Обещахме, че ще поставяме старания държавните предприятия да се ръководят транспарантно, професионално, да не се източват, да се грижат за служащите си и че могат в тази конкурентна среда почтено да се състезават и с частните предприятия. Поставихме пред управленията на държавните предприятия тази цел и се разделяме с тези, които не устоят на задачата и на тези условия ", изясни тя.
Министърът посочи три аргументи за промяната на управлението на ВМЗ Сопот - влошено финансово положение, отвод да се заплати държавен дял и ликвидация на имущество зад тила на принципала, без да е известено управлението на ДКК. ВМЗ Сопот приключва 2021 година с облага от 3 107 000 лева Но бордът, който ръководи в този момент, осъществя загуба в размер на 1 640 000 лева за първото тримесечие на 2022 година За 2021 г на всеки 100 лева разноски са осъществени 107 доходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лева разноски са осъществени 96 лева доходи. Забелязва се нарастване на отговорностите по отношение на 31 декември 2021 година, единствено за 3 месеца се усилват отговорностите на сдружението с 21 млн. лева
Втората причина е в отхвърли на ВМЗ Сопот да заплати държавния дял към този миг, макар многото писма, изпратени от ДКК по този мотив. Нинова напомни, че Министерският съвет е взел решение държавните сдружения да преведат дивидента си за 2021 година на 100% в бюджета до 30.04.2022 година
Трети претекст за взетото решение се оказва прорез със заложените управленчески правила, касаещи държавните предприятия. " Ръководството на ВМЗ Сопот зад тила на принципала ДКК и моя като министър афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ. Научаваме инцидентно за тази продажба, несъмнено, взехме ограничения и я спряхме незабавно, само че управлението стартира да разпродава обособени елементи, като Почивна база " Чевира " в Старосел, хотел в гр. Сопот, здания, намиращи се в Индустриална зона - гара Калояново и други ", посочи вицепремиерът.
Ще потвърдим, че държавните предприятия могат да се ръководят професионално, умело, печелившо и с грижа за служащите, сподели министър Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР