Доскоро репутационният мениджмънт съвсем не попадаше в радара на повечето

...
Доскоро репутационният мениджмънт съвсем не попадаше в радара на повечето
Коментари Харесай

Репутацията, вашата най-ценна валута

Доскоро репутационният мениджмънт напълно не попадаше в радара на множеството марки. Разбира се, те постоянно са се грижили за репутацията си, само че има огромна разлика сред това една марка да желае да резервира положителното си име и построяването на цялостна тактика за това. Но в днешния цифров пейзаж, в който потребителите имат силата да пробват и отхвърлят марките в съда на публичното мнение, репутационният менижмънт е от решаващо значение за всички.

В тази връзка, вижте три урока от три огромни бизнеса за репутацията.

„ Бъркшър Хатауей “: Разберете, че репутацията е най-ценната ви валута

През 2014-а иконичният основен изпълнителен шеф на „ Бъркшър Хатауей “, Уорън Бъфет, акцентира пред висшия мениджмънт на компанията, че най-големият приоритет е „ ревностната отбрана на репутацията на „ Бъркшър “. Той посъветва личния състав си да преценя какво е вярно или не, без да подминава морала. Това е част от писмото му, оповестено в “The Wall Street Journal ”:

„ Можем да си позволим да загубим пари, даже доста пари. Но не можем да си позволим да изгубим известност – даже капчица от нея. Трябва да продължим да измерваме всяко деяние, освен във връзка с това, което е законно, само че и за това, което бихме се радвали да написа за нас на първа страница на вестника, в публикация от неприветлив, само че образован кореспондент. “

„ Google “: Бъдете транспарантни за грешките си

В началото на 2019-а „ Google “ бе санкционирана с 57 млн. $ за нарушение на разпоредбите за онлайн дискретност на Европейския съюз, когато беше открито, че в компанията „ липсва бистрота и изясненост в метода, по който осведоми потребителите за работата с персоналните им данни и не съумява да добие с право тяхното единодушие за персонализирано рекламиране. “

От компанията бяха открити пред потребителите, като пуснаха изказване за това какви са идващите им стъпки към спазването на Глобалния правилник за отбрана на данните.

„ Дрипин Дотс “: Възползвайте се оптимално от непредвиденото внимание

„ Дрипин Дотс “ се озова в пиар рецесия, когато ненадейно се появи серия от отрицателни туитове за марката. Те бяха не от кого да е, а от тогавашния прессекретар на Белия дом, Шон Спайсър, който към този момент повече от 7 години таи своето неодобрение към компанията за сладолед.

За да се оправи със обстановката, „ Дрипин Дотс “ се обърна към организацията Zen Media. Печелившата тактика, която измислиха дружно, беше компанията да не се отбранява, а да подчертае занимателната част от цялата обстановка и по този начин марката да се покаже. За задачата, те сътвориха „ Отвореното писмо до Шон Спайсър “, в което приканват чиновниците на Белия дом и прес корпуса да опитат сладоледа на „ Дрипин Дотс “. След това го споделиха в обществените медии.

Резултатите:
Повече от 10 млн. преглеждания1.4 милиарда постигане до потребителиДесетки медийни публикации31.1 туита, в които е изписано името на марката8 хиляди % растеж на споменаванията в ТуитърВ обществените мрежи казусът циркулира няколко седмици
Когато става въпрос за репутационен мениджмънт, най-големият риск е не да направиш неточност, а да се провалиш в това да използваш предоставените ти благоприятни условия да изпъкнеш. Днес фирмите са още по-уязвими и могат доста елементарно да се озоват в съда, заради аргументи, свързани с потребителя. Винаги действайте честно и помнете, че когато вършат неточности, марките, поели отговорност за тях, освен ще върнат репутацията си, само че и ще я създадат още по-добра.

Шама Хайдър, създател на Zen Media за Inc.com, превод: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР