Доскоро името на Николай Копринков не говореше нищо на масовата

...
Доскоро името на Николай Копринков не говореше нищо на масовата
Коментари Харесай

На консултации с Копринков: Кой кой е в екипа на Радев при срещите с партиите

Доскоро името на Николай Копринков не говореше нищо на всеобщата аудитория - за последно Делян Пеевски го нападна завоалирано, с обвинявания в присъединяване в " колосален корупционен кръг " към президента Румен Радев.

Днес Копринков още веднъж участва на първа линия в новините, само че без да каже нито дума.

Вече никой - в това число в Движение за права и свободи - и не си разрешава да повдига тематиката за ролята му в екипа на Радев. До преди 2 месеца Пеевски шумно искаше информации от прокуратурата и ДАНС за съществуването на инспекции против чиновници в администрацията на президента. Днес никой не се интересува от неналичието на отговори.

Като секретар на президента по вътрешната политика, Николай Копринков взе участие в неговите срещи от кръга съвещания след оставката на държавното управление на Николай Денков.

От тях отсъстват двамата политически водачи, които използваха името на Копринков като нарицателно за корупционна скица - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Единственият диалог на 11 март, при който той не беше видян на масата на консултациите, беше този с Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, т.е. с преговорния екип на ГЕРБ за сформиране на нов кабинет дружно с ПП-ДБ.

Вместо него на тази намира се появи Цвета Тимева - основният секретар на Румен Радев, която е някогашен шеф дирекции в АПИ и сред 2017-2022 година беше негов секретар по районната политика.

Защо Копринков беше нападнат от Делян Пеевски?

Още от 2020-2021 година Бойко Борисов завоалирано намекваше за хипотетични противозаконни дейности на секретаря на Радев - в никакъв случай до момента обаче не сподели съответни данни, с цел да покаже какво стои зад така наречен " Път на Копринката ".

Изглежда, че посланието му през медиите не е било към прокуратурата, а към Румен Радев. Двама други негови секретари - Пламен Узунов и Илия Милушев - бяха арестувани и разследвани през лятото на 2020 година тъкмо преди да избухнат огромните митинги против Бойко Борисов и Иван Гешев.
Арестите бяха оповестени за противозаконни от съда. Делото против Милушев беше прекъснато цели 3 години по-късно, през юни 2023 година, малко преди отстраняването на Гешев от Висшия правосъден съвет.Малко преди този момент СГП приключи и делото против Узунов за изтеклите му чатове с предприемача Пламен Бобоков, а Върховен касационен съд подреди на прокуратурата да им заплати компенсации за бавното следствие. През юли 2023 година обаче Пламен Узунов въпреки всичко намален от секретар на консултант по правни въпроси и битка с корупцията.
Тактиката на Борисов, при която той употребява централните медии за замяна на задочни предизвестия към Румен Радев, беше употребена и от Делян Пеевски през януари 2024 година след жалбата на президента пред Конституционен съд против избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

" Може би би трябвало да забележим в какви връзки е той с основния прокурор (б.р. Борислав Сарафов). Да не би да има каузи „ на трупчета ”? Какво се случи със записания диалог, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е прикрито? От Гешев, от настоящия основен прокурор или някой различен? " Къде потъна „ пътят на Копринката ”? Къде потъна Сотир Ушев? Кой е касиерът ", питаше тогава Пеевски.

На 29 януари 2024 той беше изпратил и писма до прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и КПКОНПИ с искане да " осведомят за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които неведнъж е писано и говорено в общественото пространство ".

В същия ден излезе и обществена информация, че (съпруга на Сотир Ушев) е декларирала права върху запазената марка за името " Трети март ".

Партийният пресцентър цитираше Пеевски да споделя: " Всичко би трябвало да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши ".

Оттогава насам - нито Борислав Сарафов, нито Пламен Тончев в ДАНС, нито останалите ръководители на контролни институции не са давали обществена информация за това дали има и какви са настоящите следствия против чиновници на президентството.

По съвпадане, абсурдът беше заглъхнал от още по-тежка корупционна серия - убийството на Мартин Божанов-Нотариуса на 31 януари.

Копринков се счита за още от интервала преди избора му за президент през 2016 година В записа от партийното съвещание на Политическа партия от 2023 Асен Василев споделяше, че Румен Радев има тактика за надзор на кметове от ГЕРБ, като " е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва ".

Кой кой е в екипа на Радев при консултациите?

Трима членове на служебния кабинет - в това число някогашният министър председател Гълъб Донев - вземат участие в консултациите с парламентарните групи на 11 и 12 март.

Гълъб Донев сега е шеф на кабинета на Румен Радев.

Димитър Стоянов - някогашен министър на защитата - през днешния ден е секретар по сигурност и защита към президента. До 2022 година Стоянов беше основен секретар на Румен Радев, само че с влизането си в служебното държавно управление неговият пост беше трансфериран на Цвета Тимева.

Крум Зарков - някогашен министър на правораздаването - също работи като секретар на Румен Радев по правните въпроси от лятото на 2023 година, когато размени проф. Емилия Друмева.

Направи усещане, че Зарков не участваше на диалозите с досегашните си партийни сътрудници от Българска социалистическа партия. Бившият народен представител е в обтегнати връзки с Корнелия Нинова от години, като през 2021 година даде поръчка и като кандидат за лидерския пост в Българска социалистическа партия. Тогава по този начин и не се стигна до избори за нов водач, тъй като Нинова съумя да контракти присъединяване на партията в изпълнителната власт като част от обединението с Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ.

В консултациите взе участие и Силва Дюкенджиева, правист, консултант по правните въпроси на Румен Радев от 2021 година, която е изпълнявала функционалностите на основен специалист в правния съвет на администрацията на Президентството в двата мандата на Георги Първанов. Тя е и някогашен член и някогашен зам.-председатeл на ЦИК от квотата на Българска социалистическа партия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР