Досието срещу бившия президент на Косово и някогашен командир от

...
Досието срещу бившия президент на Косово и някогашен командир от
Коментари Харесай

Над милион страници в досието на бившия президент на Косово по делото в Хага

Досието против някогашния президент на Косово и бивш пълководец от разформированата Армия за избавление на Косово (АОК) Хашим Тачи, е достигнало ограничаването от един милион страници, оповестява вестник " Бота сот ", базирайки се на неговия юрист Дастид Паласка.

Преди две години Газменд Халиляй, юрист и някогашен член на АОК, сподели пред същото издание, че Специалният съд в Хага разполага с шест хиляди часа видеозаписи и два милиона листа доказателства против водачите на някогашната Армия за избавление на Косово - Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи, които са арестувани в ареста в Хага.

Бившите командири на АОК бяха арестувани в ареста през ноември 2020 година след потвърждаването на обвинителния акт за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството, само че процесът против тях към момента не е почнал.

" Следователите, прокурорите и съдиите, настоящи в границите на Специалния съд, идват от огромни академии и опцията да се укрият следи или да се отклони процесът от правия път е извънредно дребна ", сподели Халиляй за вестник " Бота сот ".

По неговите думи обвинените и евентуалните обвинени (Хашим Тачи и другите командири на АОК) ще бъдат изправени пред сложен развой, защото " освен досиетата към този момент съдържат милиони документи, само че и дейностите на проверяващите се подхващат по строго избран от закона метод и опцията за отменяне на тези доказателства като непозволени/недопустими, недостоверни или несъответствуващи е съвсем нулева ".

" Следователно Косово не може да върви напред върху неразкрити закононарушения. Нашата позиция в поддръжка на работата на Специалния съд постоянно остава една и съща. Специалният съд е единственият, който връща вярата на жертвите и оживелите ", заключава юрист Газменд Халиляй.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР