Досегашният председател на парламента - 48-годишният ерген Петер Пелегрини, спечели

...
Досегашният председател на парламента - 48-годишният ерген Петер Пелегрини, спечели
Коментари Харесай

Словакия избра президент на мира

Досегашният ръководител на Народното събрание - 48-годишният ерген Петер Пелегрини, завоюва балотажа на президентските избори в Словакия. Кандидатът на ръководещата коалиция получи 53,20% против 46,80 на 100 за евро-атлантическия му конкурент Иван Корчок.
Пелегрини увери, че желае да направи всичко, с цел да може Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната. Преди втория тур анализаторът Томаш Козиака съобщи: " Ако Пелегрини завоюва, то Словакия може да последва пътя на Орбан. "
" Искам да бъда президент, който ще пази националните ползи на Словакия ", акцентира спечелилият пред симпатизантите си.
Корчок изрази вяра, че Пелегрини ще бъде самостоятелен президент и ще работи съгласно личните си убеждения, без да получава заповеди от различен, намеквайки за околните връзки сред бъдещия държавен глава и премиера Роберт Фицо. Иван Корчок укори лагера на Пелегрини, че го е обрисувал по време на акцията като " претендент на войната ", подкрепящ военното ангажиране на Словакия в Украйна.
Петер Пелегрини е водач на партия " Глас - обществена народна власт ". Той беше министър в предходните държавни управления на Роберт Фицо и даже го смени на премиерския пост през 2018 година, откакто Фицо бе заставен да подаде оставка след митинги, подбудени от убийството на проверяващ публицист и годеницата му.
Партията на Пелегрини влезе в ръководещата коалиция на Фицо, формирана през октомври м.г. Правителството прекрати военната помощ за Украйна.
Иван Корчок е някогашен дипломат на Словакия в Съединени американски щати и Германия, а също по този начин в НАТО и в Европейски Съюз. Той е гневен критик на държавното управление и е изрично проукраински надъхан, добавя Франс прес. По думите му, Украйна би трябвало да се откаже от част от територията си, с цел да реализира мир.
Роберт Фицо, който в този момент е министър председател на Словакия, на два пъти се кандидатира за президент, само че не съумя. Преди 10 години той бе надвит от Андрей Киска, а преди пет - от Зузана Чапутова, сегашния държавен глава.
Петер Пелегрини ще встъпи в служба на 15 юни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР