Досегашният испански премиер Педро Санчес не успя да получи одобрението

...
Досегашният испански премиер Педро Санчес не успя да получи одобрението
Коментари Харесай

В Испания нарасна рискът от нови избори, след като парламентът не избра премиер

Досегашният испански министър председател Педро Санчес не съумя да получи утвърждението на Народното събрание в Мадрид при втория опит тази седмица и с това приближи страната към заплахата от нови избори, предадоха " Ел паис " и " Ла вангуардия ".

Въздържанието на 52-мата депутати на евентуалния съдружен сътрудник, крайнолявата " Подемос ", бе решителен фактор. При 124 гласа " за ", 155 " срещу " и 67 въздържали се социалистът Санчес нямаше по какъв начин да набере нужното релативно болшинство - повече подкрепящи гласове, в сравнение с " срещу ".

Днешното гласоподаване бе с по-малък предел от това в четвъртък, което изискваше безусловно болшинство - над половината (най-малко 176) от 350 депутати. Сега социалистите имат период до септември, с цел да наберат нужната поддръжка, или идващите избори би трябвало да са на 10 ноември.

Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) и " Подемос " не съумяха да се договорят за състава на новото държавно управление. Първоначално те реализираха кардинално единодушие водачът на крайнолевите Пабло Иглесиас да не е в кабинета. Впоследствие " Подемос " сложиха ултиматум и желаеха вицепремиерски пост и няколко значими министерски, измежду тях и бюджетният сектор. Въпреки някои отстъпки в позициите и от двете страни не бе открито компромисно решение.

" Подемос " упорства, че е подготвена да продължи с договарянията, с цел да избегне четвъртите поред парламентарни избори в Испания от 2015 година насам. Това ще се случи, в случай че няма единодушие за избора на министър председател до 23 септември, когато би трябвало да се разпусне Народното събрание при липса на одобрен министър председател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР