Досега всяка наша експертна комисия излиза с ново заключение, различно

...
Досега всяка наша експертна комисия излиза с ново заключение, различно
Коментари Харесай

След 30 години ходене по мъките! Молят Европа да реши има или няма дюни на Каваците

Досега всяка наша експертна комисия излиза с ново умозаключение, друго от предходните

Директорът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов и зам.-областният шеф Мария Ценова са взели участие в среща в София, инициира от Министерство на околната среда и водите и Земеделското министерство, която трябвало да вземе решение във връзка комплицирания проблем с дюните на Каваци, научи Флагман.бг. Проблемът е от най-малко 3 десетилетия и до момента не е открит верен отговор на въпроса – къде завършват дюните и една огромна повърхност зад плажа дали са дюни, или навявания, а паралелно с това експертите са разединени най-малко на три лагера, които дефинират разнообразни граници на дюните. Част от тях настояват, че са дюни, а другите – че не били дюни, само че и всяка експертна комисия излиза с ново умозаключение, друго от предходните. Сложният проблем визира ползите на страната, на 15 частни притежатели, както и на екологичните организации.

На срещата през вчерашния ден е обсъждана опцията да бъдат потърсени специалисти от Европа, които да бъдат съдия и да вземат крайното решение, разбра Флагман от собствен източник.

През ноември 2021 година първата експертна комисия споделя, че пясъчните дюни са на повърхност от 786 кв. метра. Това решение е оспорено от Института по океанология. Така се стига до назначението на втора комисия, която през месец юли 2022 година показва, че площта на пясъчните дюни в обследвания регион е 31 202 квадратни метра или дюните обгръщат съвсем целия терен. В правенето на този отчет са взели участие специалисти от Българска академия на науките, само че експертният документ не стига до Министерство на околната среда и водите и не е обсъждан от комисията за профилираните карти и регистри от ЗУЧК. Така се стига до назначението и на 3-та комисия. Отново през предходната година, само че през октомври, тя излиза със мнение, в което понижава доста площта на дюните и споделя, че те заемат територия от 11 410 кв. метра.



Междувременно шефът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов на 3 април издава заповед, съгласно която урегулирането на частни парцели в региона на дюните не предстои на екооценка, оповестява За решението си той се базира на Общ устройствен план на Созопол, който планува курортно строителство отвън плажните линии на къмпинг " Каваците " и за него има направена екооценка. Кметът на Созопол Тихомир Янакиев показва, че коренът на казуса е в решението тези земи да бъдат върнати на частни притежатели, вместо да бъдат оставени като държавна благосъстоятелност. По думите му, в старите времена множеството лозя в региона са били върху пясъци.

От Българската фондация " Биоразнообразие " оспорват решението на районната екоинспекция в Бургас, съгласно което в региона на къмпинг " Каваците " може да се строи без екооценка. От сдружението оспорват и решението на последната комисия, съгласно която дюните в региона заемат незначителна повърхност.

На 6 април регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова изпраща мнение до Министерството на околната среда и водите по отношение на комплицирания морски проблем с дюните край къмпинг " Каваците ".  Според нея буди подозрение, че в заключението на последната комисия с протокол от края на март тази година представителят на Министерство на околната среда и водите подписва протокола с изключително мнение. До регионалния шеф са изпратени сигнали, съпроводени със фотоси, съгласно които дюните са с по-голяма повърхност от това, което е посочено. Според нея министърът би трябвало да образува нова комисия и тогава да се вземе решение има или няма дюни и в случай че има – с каква повърхност са те.

Широката общност е в очакване на разплитането на комплицирания проблем.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР