Досега само Русия е успяла да изпрати подводници на арктическото

...
Досега само Русия е успяла да изпрати подводници на арктическото
Коментари Харесай

Китай ще строи ледоразбивач с подводници, за да достигне до арктическото дъно

Досега единствено Русия е съумяла да изпрати подводници на арктическото морско дъно

Емил Василев преди 1 минута 4 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:56 | 26.06.2023

Най-бързият реактивен аероплан в света „ Overture “ е крачка по-близо до действителността

ТелефониСветослав Димитров - 14:10 | 27.06.2023

Ето кои 10 модела смарт телефони Xiaomi няма да получават повече актуализации

IT НовиниДаниел Десподов - 15:53 | 26.06.2023

Учените са разчувствани от идващата този четвъртък огромна гравитационна вълна

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В Китай е почнало строителството на третия ледоразбивач в опит да се изпратят откриватели на полярното дъно още през 2025 година, оповестява South China Morning Post. Сегашните ледоразбивачи на страната Xuelong 1 и Xuelong 2 са натоварени главно с задачи за попълване на запасите на Северния и Южния полюс.

Терминът „ ледоразбивач “ нормално се отнася за огромни плавателни съдове, които имат заздравен корпус и мощно укрепена носова част, като употребяват забележителното си тегло, с цел да пробиват ледените формирания. В районите, които постоянно са наранени от морски лед през студените сезони, тези кораби играят значима роля.

Поради географската си непосредственост до ледените води, Русия е построила доста ледоразбивачи, с цел да разчиства морските търговски пътища. Понастоящем корабите на Китай не се подреждат измежду най-забележителните ледоразбивачи, засвидетелствани до момента в международен мащаб. Въпреки това, с последния си ледоразбивач Китай се надява да изпревари тези, издигнати от Съединени американски щати и други страни.

Третият китайски ледоразбивач

Според отчета на SCMP, построяването на третия ледоразбивач се финансира от няколко организации, като Института за дълбоководни науки и инженерство, както и от държавното управление на провинция Хайнан.

Предложената дължина на плавателния съд е 103 метра, а водоизместимостта му е над 10 000 тона. Той може да поеме екипаж от 80 души и да развива скорост до 16 възела, което го слага на равнището на някои от най-модерните ледоразбивачи.

Китай също по този начин възнамерява да оборудва ледоразбивача с дълбоководни подводници, които могат да извършват задачи с екипаж до арктическото морско дъно. Досега единствено съветските подводници „ Мир 1 “ и „ Мир 2 “ са постигнали това. Плановете на Китай са амбициозни, защото ледоразбивачът би трябвало да бъде подготвен до 2025 година.

Полярният път на коприната и оттатък него

Плановете на Китай за третия ледоразбивач датират още от 2018 година, когато страната планува построяването му като част от комерсиалния маршрут „ Полярен път на коприната “.

Смятайки се за арктическа мощ, Китай се стреми да разшири наличието си в района, като се имат поради рестриктивните мерки в подвижността на Съединени американски щати, породени от незадоволителния потенциал на ледоразбивачите.

Топящият се лед в Арктическия район от ден на ден се възприема като евентуален път за изследване на спомагателни морски търговски направления и достъп до петролни ресурси, присъединяване в риболовни действия и рандеман на потребни изкопаеми. Ледоразбивачите играят основна роля за улеснение на тези инициативи.

Китай планува, че новият ледоразбивач ще бъде ситуиран в полярните райони за към 4 месеца всяка година, като ще подкрепя научноизследователските действия в Южнокитайско море. При предходни задачи с подводници до потънали кораби в района са открити културни реликви, датиращи отпреди повече от 500 години.

Страната желае да събира данни за околната среда, свързани с дълбоководната среда и да организира опити в региона на геологията и науките за живота в тези рискови условия.

Плавателният съд също по този начин ще даде опция на китайските военни кораби да плават без ограничавания и ще ускори наличието на Китай в полярните райони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР