. Досега Националният план е вече обсъждан със заинтересовани страни.

...
. Досега Националният план е вече обсъждан със заинтересовани страни.
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Планът за възстановяване не може да бъде заложник

. Досега Националният проект е към този момент обсъждан със заинтригувани страни.

На 9 април , че срокът за показване на Националния проект в Брюксел е до 30 април, и че проектът е координиран в огромна степен с Европейската комисия, както и че няма желание да го ревизира или внася, в случай че се избере ново държавно управление, друго от кабинет на ГЕРБ.

„ Изненадана съм от това изявление,  тъй като Планът не може да бъде пленник на това кое държавно управление сега ръководи  България “ сподели пред БНР Искра Михайлова, евродепутат от Движение за права и свободи в Европейския парламент.

„ Това е  проект, който разрешава на страната ни да се възползва от поддръжка, отделена от Европейски Съюз  за нас, в обстановка, която сега не е най-блестяща – здравно и стопански. Тепърва ще разбираме какви са последствията в стопанската система от пандемията и какъв брой е значима тази помощ “, разясни още Михайлова.

По думите ѝ проектът е част от общата архитектура на Европейски Съюз за поддръжка на страните членки от последствията на пандемията.

„ Дълго се обсъждаше в Народното събрание опциите за обособяване на заемен капитал, взимане на заеми от името на Европейски Съюз и пренасочване на този запас към страните членки.  Този проект ще ни даде опция доста бързо да се възстановим като стопанска система  в интервала – 2021-2024 година - като грантове и кредитен капитал. Това е опция за бърза реакция за възобновяване на стопанската система.  Първият вид, създаден под управлението на Томислав Дончев, отговаряше до доста огромна степен на условията на Европейска комисия . Може да се създадат корекции след първите съвещания, само че по-късно идват изборите и след това всичко стопира. Това е прекомерно първокласно за страна като България.  Този вид проекти са приоритет  и би трябвало да продължи да се приготвя и предоговаря, без значение кое е държавното управление, с цел да може да се възвърне стопанската система ", изрично уточни в " Хоризонт до обед " евродепутатът.

Тя изрази мнение, че  е можело още през март да се предложи финален формален вид в Европейска комисия , а подобен публично не е показан. Михайлова обаче съобщи, че подобен проект би трябвало да се показа, тъй като другояче ресурсът се преразпределя:

" А проектът е за вложения и е доста важно  да не държим този проект като пленник на изборите ", съобщи тя.

Още по тематиката - в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР