Досега колегите от ПП, включително и Асен Василев, яростно защитаваха

...
Досега колегите от ПП, включително и Асен Василев, яростно защитаваха
Коментари Харесай

Карадайъ: „Промяната“ яростно иска район „чужбина“, а не позволява на българските граждани зад граница да гласуват

Досега сътрудниците от Политическа партия, в това число и Асен Василев, гневно защитаваха от парламентарната естрада тезата да има регион „ Чужбина “ и то освен един МИР, а няколко разнообразни. 

Има една двоякост в тези в сътрудници. Те пазят регион „ Чужбина “, а самите те в текстовете та Изборния кодекс оферират хората, живеещи в чужбина да не могат да гласоподават. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в изявление по време на дебатите по второто четене на измененията в Изборния кодекс. Карадайъ концентрира изявлението си върху две тематики – регион „ Чужбина “ и Обществения съвет към ЦИК.

От една страна ще вършим регион „ Чужбина “ – един в Европейския съюз и втори отвън Европейски Съюз, а в препоръчаните текстове за промени на Изборния кодекс тези сътрудници оферират на изборите за народни представители да вземат участие български жители, които са живели последните 6 месеца в страната, разяснява Карадайъ. И уточни, че това предложение се прави макар член 42, алинея 1 на Конституцията. Той освен не вкарва такива ограничавания, само че е повелява всички български жители, навършили 18-годишна възраст, които не са сложени под забраняване и не са лишени от права, да имат право да гласоподават.

Тоест – предлагате ограничаване, което Конституцията не планува. А заставате на трибуната и гневно защитавате да има регион „ Чужбина “. Тази двоякост не оказва помощ на никого – нито на работата в пленарна зала, нито на българските жители, живеещи в страната, нито на българските жители, живеещи в чужбина, безапелационен бе ръководителят на Движение за права и свободи.

Той предложи на народните представители да вършат оферти, когато са наясно със себе си и знаят какви позиции желаят да отстояват.

По тематиката би трябвало или не да има Обществен съвет към ЦИК, Мустафа Карадайъ съобщи, че не знае сега каква отговорност и пред кого носи този съвет.

Идеята, с която е основан, е да има сякаш по-голяма бистрота и контрол върху ЦИК. Както и когато види тематики и проблеми, да предлага на ЦИК решения, разяснява Карадайъ. Откакто съществува този Обществен съвет обаче нямам информация той да е излязъл с едно мнение, което да е послужило на работата на ЦИК, заяви ръководителят на Движение за права и свободи.

От друга страна хората от този Обществен съвет имат разнообразни отзиви, хрумвания, концепции, които показват в медиите. И обществото остава с усещането, че това което се приказва по медиите не е персонално мнение, а надали не мнението и отношението на ЦИК. А това не е правилно, сподели Карадайъ. В тази връзка отпадането на Обществения съвет би асъдействало за изборния развой и за яснотата в него повече, в сравнение с би навредило. Дублирането на Обществения съвет към ЦИК и самата ЦИК задават разнообразни отзиви в обществото, акцентира ръководителят на Движение за права и свободи. И посочи, че решенията на ЦИК съставляват актове за осъществяване и не могат да се слагат под подозрение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР