Досега 55 800 украинци са избрали да останат в България.

...
Досега 55 800 украинци са избрали да останат в България.
Коментари Харесай

55 800 украинци са останали в България: Какво прави държавата за тях?

Досега 55 800 украинци са избрали да останат в България. Получават ли задоволително поддръжка от страната? Ще тръгнат ли децата им на учебно заведение?

Георги Ангелов от обобщава.

Мъж в пенсионна възраст пуши постепенно пред Централна гара в София. На втория етаж на гарата преди дни бе отворен спешен център за украински бежанци. В него се издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на бягащите от войната в Украйна, бежанците се тестват за Ковид, дава им се информация за опциите за настаняване, а най-бедстващите получават и краткотраен заслон и помощ на място.

"Не знам дали ще забележим дома си отново "

Мъжът се споделя Александър и е напуснал Киев дружно със брачната половинка и щерка си още на 1 март - шест дни откакто Русия стартира ракетен обстрел и бомбардировки на Украйна, които бяха последвани от сухопътна офанзива. "До нас има три 16-етажни блока. Те бяха ударени от ракети и стъклата на дома ни бяха отнесени от взривната вълна. Не знам дали ще забележим дома си пак”, споделя Александър, подсмърча и дърпа от цигарата. Семейството му минава за 48 часа през Словакия, Унгария и Сърбия, с цел да стигне до България.

Сами са си наели апартамент. Александър споделя, че щерка му работи в израелска софтуерна компания, а те двамата с жена му получават пенсии на картите си. "Нямаме потребност от помощ, оправяме се, въпреки всичко е по-евтино от страните в Западна Европа”, изяснява Александър. И споделя: "Имам другари, родственици в Русия. Те ни нападнаха, това е най-страшното ". После показва виновника: “Това е Путин. Той е като Хитлер. Той желае война”. Дърпа за последно под леко пожълтелия си мустак, пригася цигарата и влиза да види до каква степен е стигнала опашката.

Някои търсят бебешко мляко, други към този момент си имат непокътнати хотелски стаи

Въпреки чакането, пред стъклените порти с емблемата на Червения кръст царува тишина. Опашката нараства от 20 до към 50 души за половин час, само че след раздаването на номерчета на опашката остават към 30 души. Останалите отиват до кафенетата в огромна постройка или излизат на открито.

Мъж и жена се качват по стълбите. "Колко доста народ има ", споделя дамата. Двамата се въртят напред-назад. Жената подвига телефона и пита дали ще ги одобряват в хотела без тази регистрация и очевидно получава позитивен отговор, тъй като си потеглят. Гласът от гаровата уредба, обявяващ потеглянето на влака за Пловдив, се смесва с този на млада жена, която пита дали някой ще ѝ даде детско мляко. Възрастна жена с патерица изяснява, че в България е единствено малко по-скъпо, в сравнение с в Украйна. Всички те приказват на съветски - на същия език, на който приказват съветските бойци, които са нахлули по родните им места "да ги освободят ".

През България към този момент минаха 105 100 украинци, 55 800 от тях остават

По данни на държавното управление пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на бягащите от войната в Украйна, към този момент са над 20. Всъщност огромна част от тях, най-вече в провинцията, към момента не одобряват документи. До предходната седмица тези места бяха четири - в София, Харманли, новозагорското село Баня и село Пъстрогор. Местата, където се намират лагерите за бежанци - някои от тях наподобяват на общежития, други - на затвор. Координационните центрове, основани от доброволци, са там, където е напорът - Варна, Бургас, София.

Самият документ, който е основан на европейската инструкция за краткотрайна отбрана, се издава едвам от дни, тъй като държавното управление не беше определило реда, по който да става това. Нямаше и програмен продукт. Според известие на държавното управление, с изключение на на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак и гарата в София, документът може да бъде получен и в районните или регионалните представителства на Министерство на вътрешните работи в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград. Ако и когато те проработят.

До следобеда на 21 март в България са влезнали над 105 100 украинци. От тях съвсем 55 800 към момента са в България, а другите са избрали да продължат пътя си към Западна Европа. От останалите у нас 18 000 са деца. Над 32 300 са настанени в хотели, за което страната заплаща по 40 лв. дневно. Само преди две седмици към момента не беше ясно дали държавното управление ще дава тези пари на хотелиерите или няма да ги дава.

Ще тръгнат ли децата на учебно заведение?

Все още не е ясно дали тези 18 000 деца ще тръгнат на учебно заведение и детска градина. В Министерството на образованието към 21 март липсват систематизирани данни за това какъв брой са поискали и какъв брой към този момент са почнали учебно заведение. Миналата седмица искащите бяха едвам 91. Останалите ще учат отдалечено с украинските си учители. Вече има няколко известия за деца, почнали учебно заведение в България. Неофициално това се бави от Районните здравни инспекции, които държат да бъде заверен имунизационният статус на идващите от войнадеца.

От всички украинци, решили да останат в България, 18 000 са деца.

"До момента към 1500 имат краткотрайна протекция, регистрирани са към 700 души, потърсили интернационална протекция и още толкоз са входираните в Държавната организация за бежанците молби ", заяви на 21 март държавното управление. "Министерство на нововъведенията води дейни договаряния с българските работодатели, прогнозната вероятност за броя на работните места е 200 000 ", оповестиха още управляващите.

Изглежда, че след първичния си потрес, съвсем четири седмици след началото на бежанската вълна, страната се е събудила за казуса с бежанците. Това се дължи на доброволците, които основават координационни центрове, работят без пари в тях, отварят домовете си и одобряват майки с деца, наемат хостели. С дребни изключение, доброволците са тези, които наемат рейсове, микробуси и елементарни коли, с цел да пътуват до границата на Украйна и да докарат бежанци до България. Те носят и филантропична помощ, купена отново с парите на доброволците и координирана от тях.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР