Досъдебното задържане на американския журналист Еван Гершкович от Уолстрийт джърнъл

...
Досъдебното задържане на американския журналист Еван Гершкович от Уолстрийт джърнъл
Коментари Харесай

Нахално и възмутително. Руски съд отказа да пусне журналиста Еван Гершкович под гаранция

Досъдебното задържане на американския публицист Еван Гершкович от " Уолстрийт джърнъл " е удължено с два месеца до 30 януари, оповестиха от пресслужбата на Лефортовския съд в Москва във вторник.

Новината идва, откакто в края на август задържането му беше до 30 ноември. На 10 октомври съдът отхвърля жалбата му против удължаването.

Гершкович бешев уралския град Екатерининбург от Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ). По обвиняванията в шпионаж, пред които е изправен, той до 20 години затвор.

От ФСБ споделиха, че против журналиста е почнало дело за шпионаж поради " събиране на държавни секрети за военнопромишления комплекс ". Той отхвърля обвиняванията. Белият дом и " Уолстрийт джърнъл " настояха, че Гершкович е изпълнявал служебните си отговорности и е публично упълномощен публицист в Русия.

31-годишният Гершкович, американски жител, основан в Москва, е бил в Екатеринбург, където е правил репортажи за отношението на руснаците към войната на Кремъл против Украйна и за наемническата формация " Вагнер " .

Адвокат Мария Корчагина сподели пред публицисти, че отбраната е поискала от съда да промени мярката за задържане на Гершкович от отнемане от независимост на домакински арест, възбрана за осъществяване на избрани дейности или гаранция от 50 млн. рубли (561 000 долара). Гаранцията трябваше да бъде обезпечена от Dow Jones&Co , притежател на " Уолстрийт джърнъл ".

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи Гершкович за " непозволено арестуван ", което дава съображение да работи в негов интерес.

След ареста Гершкович е държан в московския затвор Лефортово - печално прочут още от царските времена. Смятан и за знак на руските репресии, Лефортово е мястото, където Русия държи множеството обвинени по каузи за шпионаж.

Вестник " Уолстрийт джърнъл " излезе с позиция след новото удължение на ареста му, в която дефинира решението като " безсрамно и възмутително " посягане против свободния щемпел, съобщи Ройтерс. " Еван е незаслужено държан в пандиза към този момент близо 250 дни и всеки нов ден е прекомерно доста. Продължаваме да поддържаме Еван и призоваваме неотложно да бъде освободен ", се споделя още в изказването.

Русия е упреквана, че задържа американци, с цел да ги употребява като разменна монета в подмяна на руснаци, затворени в Съединени американски щати.

Журналистката от RFE/RL Алсу Курмашева , която има двойно поданство - американско и съветско, също е и е упрекната, че не се е записала като " задграничен сътрудник " - закононарушение, за което се планува оптималната присъда от пет години затвор.

Курмашева, която през май е пътувала до Русия по незабавни фамилни аргументи, е била краткотрайно арестувана, до момента в който е чакала противоположния си полет на 2 юни на летището в Казан, Татарстан , където и двата ѝ паспорта са били иззети. Докато чакала да ѝ бъдат върнати документите за пътешестване, тя била арестувана още веднъж и упрекната на 18 октомври.

Повече от 30 публицисти на RFE/RL са били включени в листата на " задграничните сътрудници " на съветското Министерство на правораздаването в персонално качество. Според RFE/RL законът за " задграничните сътрудници " съставлява политическа цензура, целяща да попречи на публицистите да извършват професионалните си отговорности. Медията оспорва дейностите на управляващите в съветски съдилища и в Европейския съд .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР