Досъдебното производство за корупция в Министерството на здравеопазването при закупуване

...
Досъдебното производство за корупция в Министерството на здравеопазването при закупуване
Коментари Харесай

Прекратено е досъдебно производство за корупция в МЗ при купуването на К19 тестове за учениците

Досъдебното произвеждане за корупция в Министерството на здравеопазването при закупуване на covid проби за учениците е прекъснато, заяви някогашният длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров, базирайки се на писмо № 8012/2023 година от Илиана Кирилова, административен началник на Софийската градска прокуратура. Тя го е уведомила, че  досъдебното произвеждане по този случай (ДП №14/22 на СО-СП) е било прекъснато с финален акт на съображение член 243, алинея 1, т.1, по отношение на член 24, ал.1 т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс, който гласи: " Не се образува наказателно произвеждане, а формираното се приключва, когато действието не е осъществено или не съставлява закононарушение. "

В претекстовете на постановлението за преустановяване е записано:

" Установено е, че процедурите за закупуване на бързи коронавирус проби за възпитаници, извършени по реда на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено от Народно събрание на 13.03.2020 година, са извършени законосъобразно без открити нарушавания от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пази ползите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, посредством осъществяване на доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за закупуване на бързи антигенни проби за разкриване на SARS-CoV-2 за проучване на възпитаници. "

Досъдебното произвеждане беше формирано след инспекция на КПКОНПИ, приключила " с съществуване на данни за осъществени корупционни закононарушения ".

" Оклеветяването ми не е по неточност. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, за това, че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия, на която беше изключителната смъртност от Ковид - 19 ", декларира Стойчо Кацаров.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР