Дори и по недипломатичните стандарти на Доналд Тръмп, речта му

...
Дори и по недипломатичните стандарти на Доналд Тръмп, речта му
Коментари Харесай

New Statesman: Заплахите на Тръмп дават на Северна Корея всички причини да запази ядрените си оръжия


Дори и по недипломатичните стандарти на Доналд Тръмп, речта му пред Общото заседание на Организация на обединените нации бе изключително неразумно. Предизвиквайки ахвания у публиката, Тръмп се закани " изцяло да унищожи " Северна Корея, в случай че тя продължи със заканите си и дефинира водача ѝ Ким Чен-ун за " човека-ракета ". В това очевидно възобновление на " Оста на злото " на своя предходник Джордж У. Буш, новият президент също по този начин разгласи, че " в случай че праведните мнозина не се опълчат на злите малко на брой, тогава злото ще победи ".

За Северна Корея думите на Тръмп просто дава спомагателни оправдания за нейната нуклеарна стратегия.- Въпреки че режимът всекидневно е определян като полудял (а и в някои връзки той е), нуклеарният му план лежи на рационални основи. За Ким Чен-ун урокът от рухването на Саддам Хюсеин и на Муамар Кадафи е, че тирани заплащат цена, предавайки оръжието си. Постоянните закани от Съединени американски щати ускоряват вътрешните позиции на режима и ускоряват " обсадния " му темперамент. Въпреки че Северна Корея би трябвало да бъде възпряна от предприемането на предпазен удар, тя също по този начин би трябвало да получи тласъци да предприеме друг път.

Миналият месец държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън означи, че " ние не желаеме промяна на режима, ние не желаеме сриване на режима, ние не желаеме ускорено сливане на (Корейския) полуостров, ние не желаеме извинения да изпратим войски северно от 38-ия паралел ". " Ние не сме неин зложелател, само че Северна Корея съставлява неприемлива опасност за нас и ние би трябвало да отговорим. Ние се надяваме, че по някое време тя ще стартира да схваща, че желаеме да седнем и да имаме разговор с нея ", добави той.

Настоящата най-ниска точка отразява неуспехите на предишното. През 1994 година администрацията на президента Бил Клинтън убеди Северна Корея да замрази нуклеарната си стратегия против стопански и дипломатически отстъпки. В официално съобщение се разгласи, че нито една от двете страни има " враждебни планове " към другата. Но този напредък бе убит от администрацията на Буш, който дефинира Северна Корея за член на " Оста на злото " и отхвърли да възобнови официалното съобщение.

Последвалите шестстранни договаряния (включващи още Китай, Русия, Южна Корея и Япония) бяха по сходен метод подкопани от Съединени американски щати. Администрацията на Буш провокативно уточни, че има " обвинено пране на пари " в банка " Делта Азия " в Макао, в която Северна Корея поддържаше десетки сметки. Когато бе реализирано ново съглашение през 2007 година поддръжниците на твърдата политика във Вашингтон желаеха Пхенян да одобри инспекции на нуклеарните си обекти, толкоз натрапчиви, че един американски държавен чиновник ги оприличи на " народен проктологичен обзор ".

За Северна Корея изгодите от притежанието на нуклеарното оръжие ( " Ценен меч за правдивост " съгласно думите на Ким Чен-ун), не престават да са повече от минусите. Дори и засилените наказания на Организация на обединените нации (, които ще понижат с една трета износа на страната, който сега възлиза на три милиарда долара) няма да възпрат Пхенян от пътя му. Както самият Тилърсън призна, дипломацията съумява там, където наказванията се провалят. Но апокалиптичната реторика на Тръмп просто ще ускори самодоволството на Северна Корея.

Превод и редакция: Виктор Турмаков, Агенция Фокус
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР