Дори и най-обичаните марки преминават през кризи. В тези моменти

...
Дори и най-обичаните марки преминават през кризи. В тези моменти
Коментари Харесай

Време е за ребрандиране!

Дори и най-обичаните марки минават през рецесии. В тези моменти от развиването им е добра концепция да подхващат ребрандиране, създавайки напълно нова идея или посредством модернизиране на актуалната такава. Когато не го създадат в точния миг обаче, рискуват съществено да навредят на имиджа си. Е, по какъв начин да знаем по кое време е време компанията ни да направи такава сериозна крачка?

Не го правете, в случай че в действителност е нужно

Ребрандирането не е тактика, която би трябвало да заложим, просто тъй като „ звучи като добра концепция “. Брандът е в основата на триумфа ви, по тази причина смяната му безусловно ще окаже резултат върху всичко останало в компанията. Ако непрекъснато се променяте, ще изгубите идентичността си, а оттова и лоялността на потребителите.

Тези 5 знака ще ви подскажат по кое време е време за ребранд:

Станали сте старомодни

Ако потребителите ви възприемат като остарели и старомодни, време е да разчупите визията им за вас. Един от методите да го постигнете е посредством дизайна. Променете формата на логото си, шрифта и цветовете, които употребявате. Преразгледайте още веднъж и позициите си – зад какво заставате и продължава ли то да дава отговор на желанията на потребителите ви.

Таргетирате нова демографска група

Ефективен е този бранд, който е основан за една таргет публика – това го прави съответстващ и благонадежден. Ако решите, че е време да таргетирате нова демографска група, марката също ще би трябвало да еволюира, с цел да дава отговор на нея. Една компания, чиято цел е облекчаване на потребностите на дами на междинна възраст, не би въздействала по същия метод на момчета младежи.

Застрашава ви нов съперник

Ребрандирането има и защитна функционалност за бизнеса, когато на хоризонта се появи нов съперник. Например в случай че нова компания се цели да продава на вашия пазар, потребителите може да се объркат от кой да купуват. За да избегнете това, можете да се отличите, налагайки нови, по-привлекателни стандарти на марката си.

Мисията и/или полезностите ви са се трансформирали

Мисията и полезностите ви би трябвало да диктуват развиването на марката. Следователно, в случай че те се трансформират, марката би трябвало да ги последва. Например в случай че компанията ви реши да стартира да дава по-екологични решения и да минимизира неприятното влияние върху околната среда, можете да създадете корпоративно лого, което да дава отговор на това, или да добавите нов детайл към актуалното. Когато предприемате сходен ход обаче, се уверете, че ще информирате уместно потребителите за това.

А какво да вършим откакто установим, че е време за ребрандиране?

Дефинирайте задачите си. Като при всяка тактика, и тук първо би трябвало да определите задачите си. Опитвате ли се да възстановите имиджа на компанията си от нулата, или единствено да го модернизирате? Искате ли да се харесате на нова публика, или се насочвате единствено към актуалните си клиенти?

Работете с експерти. Има някои области в маркетинга и рекламата, в които не можете да си позволите да вършиме неточности. Ребрандирането е една от тях, по тази причина открийте допустимо най-хубавите експерти.

Активно информирайте за смяната. Недейте да оставяте клиентите в незнание. Подгответе ги за смяната, като подготвите редица публични изказвания, събития, промоции, отстъпки и така нататък за новия си бранд. Накарайте ги да се вълнуват за новостите толкоз, колкото вас.

 

Някои марки са поредни през цялото си битие, други – минават през интервали на бърза еволюция, а трети се обновяват единствено съгласно потребностите си на всеки няколко години. Няма верен или неверен отговор по въпроса с ребрандинга – само би трябвало да се съобразите в това какво е и какво не е уместно за вас и за вашата публика.

По материал на Entrepreneur.com

Редактор: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР