Дори и да обичаме да готвим, със сигурност има дни,

...
Дори и да обичаме да готвим, със сигурност има дни,
Коментари Харесай

Роботът, който готви 5000 ястия вместо вас

Дори и да обичаме да готвим, сигурно има дни, в които това иначе приятно занятие е просто досадно обвързване. А когато приказваме за подготвяне на празнични трапези, всеки има потребност от най-малко една спомагателна ръка - било то и механична.

Вече нееднократно сме виждали роботи помощни в кухните на заведения. А още по-интересното е, че можем да се сдобием с сходен асистент и за своята собствена кухня. Сега да вземем за пример сме в очакване на Moley Robotic Kitchen, дело на основаната в Лондон компания Moley Robotics.

Премиерата му би трябвало да бъде през идната година, а ползата ни стана огромен благодарение на презентациите на уменията му, които към този момент видяхме.

Основна роля в плана има професионалният готвач Тим Андерсън, който приготвя над 5000 предписания, а роботът се образова по този начин, че да имитира неговите придвижвания, с цел да може и самичък да подготви ястията - всякога с еднообразно добър резултат.

Така когато Моли дойде в нечия кухня, се закрепя към релси, инсталирани на тавана, а роботизираните му ръце боравят ловко над кухненския плот, котлоните и фурната, с цел да ни подготвят каквото си пожелаем. Изборът вършим от специфичен екран, след което остава единствено да прибавим нужните съставки за рецептата в специфични контейнери.

Роботът готвач разполага с разнообразни системи за сигурност, с цел да се избегнат възможни произшествия в кухнята. Той е екипиран с радарни системи, с които да заобикаля всевъзможни възможни удари. Препоръчително е и да работи зад специфична стъклена бариера, с цел да няма директен контакт с хората.

Дотук всичко звучи повече от ужасно и евентуално към този момент се размечтахме за сходен асистент в готвенето. На този стадий обаче цената му е много висока - близо 20 хиляди $, като се чака с увеличение на конкуренцията в този към момента дребен сегмент от пазара, сходни роботи да станат по-достъпни, предава BBC.

Освен Moley Robotics, роботи готвачи за домашна приложимост създават и израелската Kitchen Robotics, и американската Dexai Robotics.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР