Дори и да не сте от хората, които обичат зимата

...
Дори и да не сте от хората, които обичат зимата
Коментари Харесай

Снежни човеци, снежни ангели и други снежни традиции по света

Дори и да не сте от хората, които обичат зимата и мъчно понасят снега, при типа на падащи снежинки от небето и визията за приказно бяла конюнктура няма метод да не се усмихнете и да не си спомните за детството. И за това равнодушие, с което сте правили снежни индивиди, или сте се хвърляли в дебелия сняг, с цел да вършиме снежни ангели.

А страстта от багра със снежни топки? Когато макар премръзналите ви ръце, не сте желали да спрете борбата. Зимата несъмнено си има своя сексапил и той значително се дължи на тези моменти, които ни връщат към детството. Нека в този момент поровим из историята, с цел да се срещнем с традицията за направа на снежни индивиди и други фигури от сняг.

 
               

Снежен човек

Изработката на човешки фигури от сняг е една от най-старите снежни обичаи., илюстратор и публицист, се заема да проследи  корените ѝ. Най-ранният непокътнат  образ, който той съумява да открие,  пише, е изображение на снежен човек в часовник от XIV век,  както и в християнски набожен текст. Невъзможно е да се откри по кое време тъкмо се е появила традицията, само че можем да предположим, че хората са оформяли снега по собствен личен облик в продължение на стотици, в случай че не и хиляди години.

Снежният човек може да бъде друг, само че има много общоприета форма в англоезичния свят. Това са три топки сняг, подредени една върху друга, като всяка по-горна топка понижава по мярка. За ръце се употребяват сухи клони, а за лицето постоянно се употребяват подръчни материали... Очите от копчета или въглени и носът от морков са най-често срещаните.

Снежни индивиди се вършат по целия свят.  На доста езици се назовава точно по този начин „ снежен човек ”, като Schneemann на немски ( от Schnee-сняг + Mann -мъж) и турския kardan adam.  На френски те се назовават ​​с леко формалното име bonhomme de neige, което безусловно се превежда като „ снежен другар “. Италианците имат pupazzo di neve, а испаноговорящите имат muñeco de nieve, като и двете безусловно се превеждат като „ снежна кукла “. В Русия можете да откриете освен „ cнеговик ”, само че и „ снежная баба ”, което е снежна жена. В Япония създават фигури от два сегмента  наречени  雪だるま (юкидарума).

 
               

Снежни ангели

Всичко, което би трябвало да извършите, е да легнете по тил в снега и да движите ръцете си нагоре-надолу,  краката си - в профил. Откъде произлиза този бит, информация няма, само че несъмнено това носи голяма наслада на децата.

Снежни зайци

Споменахме към този момент снежните индивиди в Япония, само че в страната има друга дългогодишна снежна традиция: 雪うさぎ (юкуисаги), или „ снежни зайци “. За ушите на зайците в Страната на изгряващото слънце употребяват листа, а за очите - червени плодове. Трудно е да се наблюдава по кое време стартират да се вършат и тези снежни същества, само че голям брой образци за тях откриваме в изкуството на Япония от от XVIII век.

Снежни фенери

Понякога ги назовават ​​„ обичайни шведски снежни фенери “ (snölykta), само че те също са част от празничните обичаи в няколко други скандинавски страни, в това число Финландия и Норвегия.  Япония и другата страна, в която тази традиция е на особена респект.

Примери за комплицирани и прецизни като направа могат да се видят на Фестивала на снежните фенери в замъка Хиросаки.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР