Дори и да харесвате безрезервно Илон Мъск, името му едва

...
Дори и да харесвате безрезервно Илон Мъск, името му едва
Коментари Харесай

3 съвета за щастие и успех от човека, вярващ на физиката, а не на чувствата

Дори и да харесвате безусловно Илон Мъск, името му надали стои уместно в едно изречение с думата благополучие.

Още повече след излизането на новата му биография, в която редица някогашни чиновници на SpaceX описват пред създателя Уолтър Айзъксън за стила на ръководство на Мъск, прочут от дълго време със своя работохолизъм, какъвто чака и от своите чиновници, както и с правилото, че всеки, който не прибавя стойност към една работна среща, би трябвало да я напусне.

Стилът на ръководство на Мъск му разрешава да се движи по-бързо, да поема повече опасности, да нарушава разпоредбите и в последна сметка да реализира впечатляващи резултати, написа Айзъксън в биографията на бизнесмена.

„ Демоничният му режим “ обаче има последици за неговите чиновници.

Business Insider дава образец с родения в България инженер Кико Дончев, който споделя обстановка, в която преди малко се върнал у дома при жена си след три следващи дни работа, само че получава известие, че Мъск го желае назад в хангара.

Въпреки че към този момент е отворил бутилка вино, да провокира гнева на шефа си не е било алтернатива, споделя пред Айзъксън Дончев, който работи в SpaceX от 9 години, като от май 2022 година е вицепрезидент по изстрелванията, отговаряйки за интервенциите и инфраструктурата на площадките за изстрелване на SpaceX в Калифорния и Флорида.

„ Притеснявах се да не ме спрат за шофиране в нетрезво положение, само че изглеждаше по-малко рисковано от това да пренебрегвам Илон “, споделя Кико Дончев.

В други случаи бруталният жанр на ръководство и огромните упования на изпълнителния шеф на SpaceX принуждават някои чиновници да изоставен.

Лукас Хюз стартира като финансов анализатор в SpaceX през август 2021 година Той е поканен на среща с Мъск малко откакто е изгубил първото си дете.

Тъй като не съумява да даде изчерпателна информация за всички разноски за съставни елементи за нова част на мотор, Мъск му споделя с безсърдечен еднообразен глас да направи по този начин, че в бъдеще да знае тези неща наизуст, написа Айзъксън. „ Ако нямаш усъвършенстване, оставката ти ще бъде призната “, споделил още Мъск.

До края на идващия ден той получава пътна карта за понижаване на разноските за мотора от $2 милиона на $200 000 за 12 месеца.

Хюз обаче напуща SpaceX през май 2022 година „ Определено осъзнаваш, че си инструмент, употребен за реализиране на една по-голяма цел – и това е ужасно. Но от време на време инструментите се износват и Мъск знае, че може просто да ги размени “, споделя Хюз пред Айзъксън.

„ Давам на хората твърда противоположна връзка, най-вече точна, и се пробвам да не го върша по метод, който звучи като персонална подигравка “, споделя Мъск, когато Айзъксън го попита дали е прекомерно внезапен със чиновниците. „ Опитвам се да подлагам на критика действието, а не индивида “, споделя още милиардерът и прибавя:

" Физиката не се интересува от наранените усеща. Тя се интересува дали сте създали ракетата вярно. "

На този декор не е елементарно да се възхищаваме на индивида Мъск, само че склонността му да мисли отвън рамките и способността му да реализира високи цели може би компенсират работната му нравственос.   

Основателят на SpaceX и Tesla също така има същински скъпи проблясъци, свързани с сполучливия и логичен живот, на които Inc. поучава да обърнем внимание:

„ Не се привързвайте към човек, място или организация, а към задача, предопределение или цел. Така ще запазите силата и спокойствието си. “

Ако сте бизнесмен, чиято цел е да оказва помощ на хората да водят по-здравословен и пълностоен живот, да се придържате към съответна платформа или метод на предложение на услугата може да бъде ограничаващо. Бъдете гъвкави и се адаптирайте към потребностите на клиентите – по този начин има по-голяма възможност да извършите своята задача.

Значение има какво желаете да постигнете. Къде и с кого да го извършите добавя главната цел, а не я дефинира.

„ Не се стремете самоцелно да бъдете водач. Често хората, които желаеме да ни водят, не желаят да бъдат водачи. “

Стив Джобс би се съгласил с този съвет на Мъск. Той споделяше: „ Знаете ли кои са най-хубавите мениджъри? Това са изключителните чиновници, които в никакъв случай не са желали да бъдат мениджъри, само че вземат решение да станат такива, тъй като никой различен не би правил работата толкоз добре, колкото тях. “

Според Илон Мъск ключът е да се фокусирате върху задачите пред себе си и да имате религия, че преизпълнението им ще донесе развиване на вас или компанията, в която работите.

Назначаването на чиновници под претекст, че сполучливият бизнес разполага с огромен личен състав, може да бъде контрапродуктивно.

Ако желаете да служите на хората, бъдете водач. Ако можете да приемете, че вашият триумф се корени в триумфа на другите, бъдете водач. Но не се стремете към лидерска позиция единствено тъй като смятате, че по този начин би трябвало.  

По отношение на водачеството, тактики като Six Sigma, TQM и 5S (помните ли някоя от тях?) могат да ви оказват помощ да усъвършенствате процесите, само че единственото постоянно настоящо решение е просто да питате хората, които правят работата, за техните хрумвания и противоположна връзка. Никога не излиза от мода да черпите информация от извора.

Искате да основете личен бизнес? Компаниите оферират решения, за които клиентите са склонни да заплащат. Ако вашата не взема решение действителен проблем, за чието премахване хората биха дали пари, няма да имате бизнес. Поне не задълго.

В своя тирада пред студентите от Випуск 2014 на Университета в Южна Калифорния милиардерът споделя:

„ Сега е времето да поемате рискове… С възрастта отговорностите ви ще се усилват. И когато създадете семейство, рисковете, които поемате, ще бъдат освен за вас, само че и за околните ви. Става доста по-трудно да вършиме неща, които могат да се отплатят. Затова в този момент е времето за тях – преди да ви сполетят отговорностите. Съветвам ви да рискувате в този момент и да извършите нещо смело. Няма да съжалявате. “

Има логичност, само че този съвет е използван и с придвижване на възрастта – може би тъкмо тогава, разяснява Inc.

Проучване измежду 2,7 милиона създатели на компании сочи, че най-успешни са бизнесмените на междинна възраст, в това число в софтуерния бранш. Вероятността 60-годишен човек да основе сполучлив стартъп е три пъти по-голяма, в сравнение с при 30-годишните.

Затова рискът – въпреки и по-голям от позиция на отговорностите, в действителност е по-нисък, що се отнася до вашите умения, контакти и опит. Накратко, същинският риск се крие в това да НЕ опитате нещо смело и след това да съжалявате – изключително в случай че е прекомерно късно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР