Дори една единствена капка от носа е достатъчна човек да

...
Дори една единствена капка от носа е достатъчна човек да
Коментари Харесай

Една капка е достатъчна за заразяване с COVID-19

Дори една единствена капка от носа е задоволителна човек да се болести със SARS CoV 2, съгласно пробно изследване, в което доброволци преднамерено са инфектирани с вируса. Това е първото проучване, което наблюдава целия развой на възпаление и е осъществено с присъединяване на 36 млади и здрави участници без имунитет, оповестява Сега, цитирайки Гардиън. Направено е в Импириъл колидж, Лондон и е в предварителна обява, т.е. към момента не е минало научна критика. Освен това е правено с класическия вид на вируса, а не последващите алфа, делта и омикрон.

Веднъж инфектиран, човек развива признаци на COVID-19 относително бързо – приблизително в границите на два дни от срещата с вируса, демонстрира още изследването. Най-опасен за близките е пет дни от инфектирането. „ Натъкнахме се на забавни клинични находки, изключително по отношение на късия инкубационен интервал на вируса “, разяснява проф. Кристофър Чиу, началник на опита. Той откроява и извънредно високия вирусен товар на секретите от носа, както и изгодата от латералните проби (бързи антигенни).

Изследването открива още, че инфекцията първо се демонстрира в гърлото, само че пикът на вирусния товар е към пет дни от заразяването, в която фаза в носа има доста повече вирусен товар в сравнение с в гърлото. Освен това удостоверява, че когато се вършат задоволително постоянно и вярно, латералните проби са относително прецизен индикатор за съществуване на вируса. С проба от носа и гърлото е по-вероятно да се откри зараза през първите няколко дни, подсказва изследването.

Въпреки че пробата може да не е толкоз сензитивен към инфекцията през първите ден-два, в случай че ги ползвате вярно и постоянно, то те дават надеждна картина и са от голяма помощ за преодоляване на разпространяването, разяснява проф. Чиу.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР