Дори да възстановим контактите и договора с Газпром, ако се

...
Дори да възстановим контактите и договора с Газпром, ако се
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Газпром ще ни продава прекалено скъпо, ако възстанови доставките

Дори да възстановим контактите и контракта с " Газпром ", в случай че се следва логиката на формулата, по която се ценообразува газа, и стойностите сега на борсата - с върховете от през вчерашния ден, то ние от " Газпром " ще получим доста безценен газ.

Това увери енергийният специалист Иван Хиновски пред Би Ти Ви. Този съветски газ ще е доста по-скъп от втечнения, за който в този момент приказваме, безапелационен бе специалистът. И сега получаваме съветски газ, само че през търговци.

Никаква, но никаква заплаха няма да останем без газ, само че просто цените ще бъдат неуправляеми, безапелационен бе Хиновски.

Според него в този момент би трябвало да се обърнем интензивно към Турция, тъй като тя има доста газ - и съветски, и египетски, и ирански, само че нямал пояснение за какво управляващите ни още не го вършат. Отделно " Топлофикация " има вътрешни запаси, не поставя никакви старания за диверсификация на личните си енергийни технологии.

Няма изпитание от служебната власт да се намерят слотове за разтоварване на контрактуваните от Кирил Петков контейнери полутечен газ за зимата, упрекна ексдепутатът Мартин Петров, който дебатира с Хиновски в студиото на " Тази неделя ". Той попита и за какво за " Турски поток ", построен скоростно при ръководството на ГЕРБ, нито един път не станало дума за акт 15 или 16, а в този момент се вършат обструкции за гръцката връзка.

Москва ограничи доставките доста преди войната, в този момент на процедура ги стопира - да разчиташ на нея сега, би трябвало да си доста доверчив, добави икономистът от Демократична България.

Азерският газ е доста по-евтин, всички би трябвало да го знаят, акцентира той.

900 млн. куб. метра газ може да вземем на бартер от Русия, в случай че в подмяна й изнесем ток - тази атрактивна концепция обсъждали в Демократична България, предложил я Васил Начев. Причината е, че Румъния употребява общо 6 милиарда куб. метра газ за производството на ток и в случай че те спестят 15% от този газ (към 900 млн. кубика), а ние изнесем този ток към тях, ще се реализира апелът на Европейска комисия за ограничение на потреблението с 15%.

Капацитетът сред България и Румъния за транспорт е 100% капацитиран, опонира Хиновски. Може и отсрочено да се направи, настоя Димитров.

Според Хиновски и Италия, получила огромни количества газ от Алжир, е склонна да остави за района ни част от своя азерски газ, само че държавните управления ни нищо не правели да договорят това.

При всички случаи има от кое място България да получи газ, твърдят и двамата. Август и септември е моментът да се договорят количествата, а за газовата връзка с Гърция няма никаква причина да не тръгне от 1 октомври.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР