Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще

...
Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще
Коментари Харесай

Ще оцелее ли икономиката на България, ако влезем в еврозоната

Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, напълно не е несъмнено. Мнението е на двама водещи стопански специалисти от Германия, които поучават европейските водачи, а през вчерашния ден изнесоха лекция и пред български икономисти.

Според Хайнер Фласбек и Пол Щейнхард бъдещето на еврото е нестабилно и основна заслуга за това има поддържането на ниски заплати в Германия по отношение на продуктивността там. А в България е противоположното - високи заплати на фона на дребното, което страната създава.

Ако използваме футболната метафора, ситуацията наподобява като в остарелия анекдот - в Европа играят няколко тима и най-после печели Германия. Икономическият първенец на Евросъюза обаче в дълготраен проект може да провали цялото състезание, тъй като поддържа ниски заплати на фона на огромна продуктивност, настояват специалистите.

Това дава опция на Германия да забогатява като търгува на външните пазари, само че никоя друга страна-членка не е способна да прави същото. На футболен език това значи, че играта е нечестна, а на стопански - предвещава вероятен срив на еврото, в случай че не се вземат ограничения.
Хайнер Фласбек - професор по стопанска система: България е застрашена от еврокризата по принцип, тъй като имаме закъснение на европейската стопанска система сега. Освен това България е изправена пред загуба на конкурентноспособност, тъй като заплатите порастват за сметка на това, което се създава. В бъдеще това може да докара до фрапантна загуба на конкурентноспособност.

 Борисов в Талин: България заслужава да бъде в Борисов в Талин: България заслужава да бъде в "чакалнята " за еврозоната
България ще работи за реализиране на градивни взаимни отстъпки по всички значими тематики за Европейския съюз и ще разчита на партньорски разговор с всички държави-чл...

Изходът от сходна рецесия специалистите виждат в плавното повишение на заплатите в Германия, не без напън извън. А за страните от външна страна е нужно да покачат своята продуктивност, само че в задачата се пита по какъв начин. И по този начин уравнението става комплицирано, а решението му е належащо за поддържане на икономическия баланс в Европа.
Пол Щтейнхард - изп. шеф на списание " Макроскоп ": Докато Германия не промени своята политика, ще ви трябват други принадлежности, с цел да станете конкурентноспособни. Един от тези принадлежности е да обезцените валутата си. Това не е идеален инструмент, тъй като финансовите пазари са в непрекъснато придвижване, само че това е едно решение, което да поддържа вашата конкурентноспособност.

Хайнер Фласбек - професор по стопанска система: Погледнете страни като Италия - тя е в криза от 6 години и има висока безработица. Италия не може да сътвори напредък и политическия резултат са антиевропейски настроения. Италианците желаят да се изтеглят от еврозоната. Подобни трендове съществуват и във Франция и в северните страни. Така че в случай че еврозоната не действа и не обезпечи ниска безработица и висок напредък, тогава може и да се разпадне.
На футболен диалект това би ни лишило от състезание, а на стопански - не желаеме и да си помилсим. Но специалистите са безапелационни за едно - в случай че България желае да влезе в Еврозоната, ще й би трябвало работеща стопанска система. Защото очакванията, че финансовият пазар ще настройки нещата от единствено себе си, най-вероятно ще се окажат напразни.
 Дончев: Въвеждането на еврото е в наша изгода, само че може да провокира нервност Дончев: Въвеждането на еврото е в наша изгода, само че може да провокира нервност
Няма да има значима смяна в модела еврофинансиране, което получава България, прогнозата ми е, че страната ни ще разполага със подобен пакет финансира...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР