Допуснем ли забрава, историята свършва, заяви Иван Таков. - Видяхме

...
Допуснем ли забрава, историята свършва, заяви Иван Таков. - Видяхме
Коментари Харесай

Иван Таков: Ние помним освободителите и никой безродник не може д...

" Допуснем ли давност, историята свършва, съобщи Иван Таков. - Видяхме безпаметните, безродните на какво са способни - безочливо заличават предишното, разчленяват знаците на паметта, демонтират историята. Бездарните, посредствените разрушават самоуверено - единствено това могат. Любомир Левчев споделя за тях: " Всеки гений е тип храброст. Но не всяка храброст е гений ". Затова бездарието, посредствеността, простащината непрестанно се крият зад пристъпи на " безумна храброст ". Поетът споделя и друго: " Бездарието е фашизъм! ". Но бездарните не могат да изтрият нашата памет. Не могат да заличат нашата признателност и благодарност. Затова през днешния ден почитаме героите на нашата независимост ".

 

Иван Таков, заместник-председателите на Българска социалистическа партия - София Иван Пешев и Диана Тонова, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет, народни представители и общински съветници от групите на " Българска социалистическа партия за България " се включиха в тържественото честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София. То се състоя на Паметника на Българския опълченец и беше проведено от Сдружение " Александър Невски ". Преди това те сервираха венци и цветя на паметника на Цар Освободител пред остарялата постройка на Народното събрание.

 

" Днес още веднъж си спомняме за оня незабравим ден през 1878-ма, когато съветските войски, отпред с генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко освобождават града ни. Ден по-късно с церемониален марш и високо вдигнати бойни флагове минават по улиците на София. Камбаните на Свети Крал не стопират да бият за свободата, за която и хиляди български юнаци, хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци заплащат с живота си, напомни Иван Таков. - Покланяме се пред подвига на освободителите. Покланяме се на саможертвата на българските опълченци. На съветските, румънските, сръбските, финландските и други задгранични воини, военачалници, държавници, дипломати, публицисти, жители, дали своя принос за Освобождението на София, на България от Османско робство. Благодарни сме и сме признателни! ".

 

Лидерът на столичните социалисти означи, че 4 януари е огромен празник не просто на свободна София, а на несломимия български дух, на нашата благодарност към Русия и съветския народ. " Ние помним кой ни освобождава и от османците, и от фашизма. Помним съветските отряди, българските опълченци и всички задгранични воини, пролели кръвта си за нашата независимост след петвековното Османско робство. Помним всички герои, които заплащат с живота си успеха над фашизма през Втората международна война и свободата на Европа. Помним подвига на Червената войска, помним героизма на британци, французи, на всички европейци, които се изправят против " кафявата чума ", заплащат жестоката цена и избавят Европа и света от нея, съобщи още в словото си Иван Таков. - Тук сме, с цел да кажем на безродниците, че могат да демонтират монументи, само че не могат да демонтират паметта ни. Не могат да ни принудят да забравим. И нови монументи ще построим... Честит празник, жители на свободна София! Слава на българските опълченци, на съветските и задгранични воини, платили с живота си нашата независимост! ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР