Допреди пандемията цените на зърнените и маслодайните култури бяха стабилни

...
Допреди пандемията цените на зърнените и маслодайните култури бяха стабилни
Коментари Харесай

Грейнстор затвърждава позицията си на международните пазари

Допреди пандемията цените на зърнените и маслодайните култури бяха постоянни и с минимални вариации следваха пазарната логичност да започват ниско по беритба и последователно да се подвигат след средата на кампанийната година заради разноските за предпазване и ограничението на предлагането. След ковид-19 и военните дейности в Черно море обаче ситуацията се промени поради нуждата от значима рискова награда, което усили цените. От ноември 2022 година тази ценова награда стартира да спада и след юни тази година пазарът е относително постоянен.

Така за къс интервал от време пазарните условия се трансформираха доста, което сътвори своите компликации. Например следи се приблизително към 50% спад в цената на всички култури, включително пшеница (от 700 лева на 380 лева.), царевица (от 600 лева на 360 лева.) и слънчоглед (от 1600 лева на 680 лева.). Това ще докара до огромни разтърсвания в края на 2023 година, когато комерсиалните компании и преработвателите демонстрират резултатите си, тъй като скъпата стока, закупена през миналата година, ще се осъществя в този момент. Отделно земеделците също са в сложна обстановка, тъй като заради растеж на цените на торове, горива, трудови хонорари, амортизации и лихва се чака да осъществят финансова загуба сред 20 лева и 100 лева на декар.

В допълнение - комерсиалните потоци претърпяха значими промени с отпадането на вносните мита за артикули от Украйна и с блокирането на дълбоководните им пристанища. За интервал от 3 месеца дребните кораби, натоварени през дунавските пристанища на Украйна, покриха потребностите на всички потребители в Европейски Съюз. Всичко това постанова българските компании да се приспособяват към обстановката и добър образец в тази тенденция дава " Грейнстор ", която, с цел да резервира позициите си, се насочва към нови пазари в Северна Африка, Арабския полуостров и Азия.

" Тази комплицирана обстановка не е положителна за никого, тъкмо както бурното море не оказва помощ на нито един транспортен съд, плаващ в него. Но тъкмо бурното море отличава положителните екипажи и ние в " Грейнстор " имаме вяра, че имаме най-хубавия екип, с помощта на който продължаваме своето странствуване без смяна в курса. Вътрешните ни правила за риск мениджмънт ни помогнаха да не претърпим значими загуби при спада на цените. Принципът ни да вършим due diligence на всеки нов клиент и снабдител, както и това, че застраховаме целия си кредитен риск, ни опазиха от немалкото банкрути в бранша, позволявайки ни да работим интензивно, до момента в който доста други компании гасяха пожари ", споделя Стоян Вълев, изпълнителен шеф на " Грейнстор ".
Реклама 2023 година през погледа на триумфа
За да реализира триумф в динамичната конюнктура, " Грейнстор " не прави компромис с осъществяването на поетите си задължения, а едно от огромните преимущества на компанията е интензивността й на голям брой пазари. По думите на Вълев тя доставя на българската, гръцката и румънската хранителна индустрия, работи непосредствено с търговци и потребители от голям брой страни вносителки, което й разрешава да откри най-хубавите цени за земеделците.

" Тази година ще бъде запомнена с 3 значими за нас събития. Първото е следващата стъпка в генерирането на brand recognition за " Грейнстор " отвън България. Чрез участия на голям брой интернационалните търговски изложби и с помощта на новите ни партньорства с компании в Европа и Северна Африка ние последователно постановяваме името си и това ни отваря порти да продаваме български зърна и маслодайни култури на нови за нас пазари, скъсявайки обичайните канали за доставка ", показва Вълев.

Също по този начин през тази година " Грейнстор " стартира независимо осъществяване на кораби над 30 000 т за своите клиенти, което й разрешава да разшири пазарите си и да резервира позициите си макар навлизането на Украйна на нейните дългогодишни пазари. Не на последно място, в края на 2022 година " Грейнстор " записва свое дъщерно сдружение в Румъния и единствено за 12 месеца сътвори голям брой сполучливи партньорства и преизпълнява първичните си проекти.
Поглед напред
" Пазарът към нас се трансформира непрекъснато, само че нашата упоритост да бъдем водеща компания на Балканите ни дава сили да не стопираме да вървим напред. През идващите месеци и години ще продължим да работим по нарастване на пазарния си дял в България, Гърция и Румъния, като в основата на тази самодейност ще сложим нашето мото - " Ние носим отговорност за качеството на всеки камион ". Ще продължим да даваме всичко от себе си, с цел да изпълняваме съвършено всеки собствен контракт и да се грижим за всеки собствен клиент, тъй като нашата цел постоянно е била да прибавяме стойност за своите клиенти и сътрудници ", отбелязва Вълев.
Реклама
За да реализира тези свои цели, компанията възнамерява да продължи да образова и развива експертите си. Също по този начин планува още вложения в своите цифрови системи, които през днешния ден разрешават на " Грейнстор " да ръководи бизнес процесите си в действително време, с цел да подсигурява еластичност и качествено осъществяване на всеки контракт. Не на последно място, компанията резервира своя фокус върху главната си активност и реинвестира назад в нея, което й оказва помощ да има мощна финансова позиция.

" Няма да стопираме да се приспособяваме към изменящата се към нас среда, тъй като, както е споделил най-големият мениджмънт мъдрец на ХХ век Питър Дракър, " най-голямата заплаха по време на турбуленция не е самата турбулентност, а това да се работи с логичност от миналия ден ", заключва Вълев.
Свързани публикации " Грейнстор ": След като цените изкачат Еверест, единственият път е надолу 28 юни 2023, 08:00 Един по-различен и изчерпателен разбор на пазара на аграрни култури 27 януари 2023, 00:00 " Грейнстор " с първи стъпки към интернационално развиване 23 септември 2022, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР