Допреди около 80 години България е била страна с развито

...
Допреди около 80 години България е била страна с развито
Коментари Харесай

На този ден през 1915 година полита първият български самолет на Асен Йорданов

Допреди към 80 години България е била страна с развито самолетостроене и няколко завода за летателни апарати.

Датата 10 август 1915 г. да се смята за начало на българското самолетостроене.

Осъществен е сполучлив експериментален полет на първия български аероплан в Божурище, издигнат от изобретателя Асен Йорданов.

Това става единствено 12 години, откакто американските братя Райт извършват първия в историята на човечеството следен полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха.

За малко – от 30-те години на XX век доникъде на 50-те, с помощта на усърдната работа на български изобретатели и инженери България се трансформира в един от огромните производители на самолети в Европа. Югославия и Полша стартират да внасят от моделите, създадени от България. Въпреки всичко това обаче след това се взема решение, че в България не бива да се развива самолетостроенето и с мудни, само че сигурни темпове, в продължение на 10 години, то бива закрито, с цел да се стигне досега, в който цеховете, произвеждали българската авиационна техника на различен популярен откривател Цветан Лазаров стартират да вършат мотопеди.

Първопроходецът обаче е Асен Йорданов.

По време на Балканската война, едвам 16-годишен, Асен отпътува за фронта доброволец и постъпва като монтьор в аеропланното поделение край Свиленград. Там той продължава да работи върху конструирането на първия български аероплан „ Експрес “ („ Йорданов-1 “), който приключва през лятото на 1915 г.

След неговото тестване специфична комисия от Министерството на войната заключава:

„ Апаратът е сигурен. Няма позволени неточности. Признава се за откритие, а Асен Йорданов – за откривател. Датата 10 август 1915 г. да се смята за начало на българското самолетостроене. “

В ежедневния вестник „ София “ от 21 август 1915 година четем:

„ От няколко дни в манежа на цар Фердинанд е изложен за гледане от публиката в естествената му големина, подготвен за хвърчене, един аероплан, смесен и изобретен от седмокласния гимназист Йорданов, наследник на Христо Йорданов, някогашен шеф на Централната земеделска банка.

Този български самолет е една сполучлива композиция от съществуващите типове самолети от вида „ биплан “.

Непълнолетният българин, който в гимназията е отличен математик, внесъл едно ново и значимо усъвършенстване, което липсваше при съществуващите самолети, а точно устройство, предпазващо апарата от рухване... В самолетостроенето е импортирано едно откритие от българин – нещо, което не може да не погъделичка националното ни възприятие и национална горделивост. “

Първата международна война

През Първата международна война Асен приключва гимназиалното си обучение във II мъжка гимназия и е признат в Школата за запасни офицери. Три месеца по-късно постъпва в Авиационното учебно заведение в Божурище, което приключва в къс период и с чин поручик заминава на фронта.

Във въздушното поделение в с. Удово му се поверява военен аероплан, с който взема присъединяване във въздушни боеве. За проявена изключителна смелост е награден с орден за смелост.

След войната Ньойският договор забранява България да има авиация, самолетите ѝ са унищожени, персоналният състав е уволнен. Това е мощно обезкуражаващо за летеца и конструктора Асен Йорданов.

В Америка

През 1921 г. Американският аероклуб афишира конкурс за обиколка на Земята със аероплан. За спечелилите е оповестена премия от един милион $.

Кандидати са и българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. С парична помощ от българското държавно управление двамата българи идват в САЩ, само че състезанието не се организира, тъй като от други страни не се престрашават да вземат участие.

С позволение на държавното управление Асен Йорданов остава в Съединени американски щати.

Първоначално прави каквато и да е работа и усърдно учи британски.

След време постъпва чертожник в конструкторското бюро на заводите Curtiss, сетне става летец-изпитател. Продължава да учи и приключва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Работи за фирмите LWF (Lowe, Willard & Fowler Engineering Co.), Curtiss Aeroplane Company и Curtiss-Wright Corporation

През 1941 г. Асен Йорданов основава сдружение „ Jordanoff Aviation Company “, преименувано по-късно в „ Jordanoff Corporation “, съпроводено от „ Jordanoff Electronics “. Ателиетата му заемат четирите етажа на постройката на „ Медисън авеню “ в Ню Йорк. Дейността им е в тясна връзка с военната защита на Съединени американски щати и се намира в строга секретност.

Неговата известност нараства, когато открива авиационно учебно заведение.

Научни писания

Асен Йорданов е създател на многочислени писания с практическа стойност, отдадени на пилотирането и теоретичната подготовка на водачите, в това число за на ден и нощно пилотиране, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеорологични станции, които стават настолни книги за летците и хората от самолетната индустрия.

В Съединени американски щати са продадени 750 000 екземпляра от книгите му. Те са преведени в доста страни, в това число и СССР. Текстът в тях е компактен, прецизен и е съпроводен от илюстрации. Това може да се дефинира като образно преподаване. Йорданов употребява нормално всекидневен жанр, като че ли се обръща към читателите като към свои възпитаници и другари. Той постоянно прибавя към своите механически илюстрации някои комикси, които трансформират сухата материя в приятна и лека за четене.

След войната стартира крах в кариерата на Йорданов. Той престава да работи в областта на авиацията и се насочва към нови области.

През 1950-те години Йорданов работи върху сигурността при автомобилите и е един от основателите на въздушната възглавница, а също и върху апарата Джордафон – предтеча на днешния телефонен секретар, който също така дава и опция няколко души по едно и също време да беседват между тях.

Умира на 19 октомври 1967 г. на 71-годишна възраст. Прахът от урната е разпилян със аероплан в небето над Америка.

Още приживе неговите заслуги са приети. Името му е вписано в „ Книгата за почетни жители на Ню Йорк “, портретът му е изложен в „ Залата на славните “ в нюйоркското летище „ Ла Гуардия “.

В „ National Air and Space Museum “ към Смитсоновия институт са изложени негови движимости и персонални архиви
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР