Допреди няколко месеца жената не е била толкова активна, тъкмо

...
Допреди няколко месеца жената не е била толкова активна, тъкмо
Коментари Харесай

Пловдивска учителка, боледувала над 30 пъти от малария, се върна към живота сред хората

Допреди няколко месеца дамата не е била толкоз дейна, таман противоположното – на процедура е била пандизчия в личния си дом. Учителката има близо 30-годишен трудов стаж, като част от него тя изкарва в Ангола. Докато е там тя боледува над 30 пъти от малария, като по-късно това се отразява върху способността й да върви обикновено.

Жената е една от хилядите самотни възрастни хора, които имат опорно-двигателни  проблеми. Без непозната помощ нейното излизане от вкъщи й е съвсем невероятно. Истинско изтезание е било покриването  на ежедневните й потребности – пазаруване на артикули от първа нужда, медикаменти, а даже и визитата при лекари.

Всичко това се е обърнало, с помощта на програмата „ Мобилни обществени екипи ”, която започва при започване на месец август в регион „ Централен ”. Елена Кискинова е ползвател на услугата, която безусловно я връща към живота измежду хората.      

„ Благодарение на екипите на БЧК и другите, които стоят зад плана, излизам през ден от нас, което е изцяло обикновено. Екипите ми носят храна, лекарства… даже книги. Знаете, че един някогашен преподавател не може без книги. Излизаме на разходка, на кафе, срещам се с други хора, които имат проблеми като мен. Без тази стратегия ние сме напълно лимитирани и нямаме никакъв обществен контакт. Поздравявам хората, които стоят зад този план! ”, сподели Елена Кискинова.

С нея бе Магдалена, която е един от десетките доброволци към БЧК и оказва помощ на хора в неравностойно състояние.

Програмата „ Мобилни обществени екипи ” стартира на 1 август след решение на Общинския съвет. Подобен план към този момент е осъществен в дребните обитаеми места към Пловдив, взаимно сред БЧК и компания „ Трафик ”, само че за първи път в регионален град започва такава услуга. Община Пловдив е първата огромна община, която се ангажира да приложи модела.

За програмата може да се кандидатства по няколко метода. Обособен е прът център, който ще бъде разполагаем на жителите 24 часа в денонощието. В обществената приемна на БЧК, в обществените служби на Община Пловдив и районните кметства искащите да се включат в програмата могат да получат цялата нужна информация.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния прът център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите най-малко два пъти седмично, с цел да наблюдават тяхното положение. По график ще се закупуват изписаните медикаменти от персоналния доктор. Също по този начин ще се доставят и хранителни артикули при поръчка. Самотните хора ще бъдат посещавани от обществени асистенти, а доброволци ще ги съпровождат при разходка или вкъщи.  Ще се организират  визити при персонален доктор, а при потребност и бърз достъп до лечебно заведение.

В специфичните мобилни екипи ще има подготвен човек, който може да реши дали някой би трябвало да бъде превозен по най-бързия метод до болница. Като сътрудник в плана, УМБАЛ „ Св. Георги ” обезпечава обслужване с приоритет на потребителите при идването им в Спешния център.

Вижте описа на двете дами:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР