Допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители

...
Допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители
Коментари Харесай

По-строги мерки за саниране

Допълнителни инструкции до всички кметове на общини и регионални шефове за по-строг надзор при осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания е дал министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков

„ Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата откри, че общините като възложител в процеса по възобновяване на постройките не правят задоволително ефикасен надзор на външните реализатори, което може да докара до вреди със съответното финансово изражение за гражданите”, написа в известие до медиите Министерство на регионалното развитие.

За да не се допусне това се изисква да се правят инспекции на място от представители на общината и строителния контрол най-малко веднъж месечно по време на осъществяването на обновителни действия на постройката и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се сформират протоколи от тях. На общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата постройка към този момент би трябвало да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с виновните общински чиновници, упражняващите строителен контрол и инвеститорски надзор, и на съответното поделение на Дирекцията за народен строителен надзор. Общините би трябвало да наблюдават и за нерегламентираното потребление на подизпълнители.

Некачественото осъществяване на действия по дадена постройка може да докара до преустановяване на контракта за нея с „ Българска банка за развиване “ АД и бъдещо сключване на анекси, се споделя още в писмото на районния министър.

Общините, които са главен участник в осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост, са задължени да извършват функционалностите си на възложител със съответните механизми за надзор и гарантиране осъществяването на допустимите действия, да наблюдават за законосъобразното разходване на обществените средства и да пазят ползите на сдруженията на притежателите като техни представители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР