Допълнителни точки за кръводаряване, но отнемане на точки за разхождане

...
Допълнителни точки за кръводаряване, но отнемане на точки за разхождане
Коментари Харесай

В Китай: клеветиш бившата, забраняват ти да летиш със самолет

Допълнителни точки за кръводаряване, само че лишаване на точки за разхождане на куче без каишка - Китай провокира ужас с експериментирането със " обществения заем ", който награждава или глоби жителите, преди системата да се приложи в цялата страна, което се чака следващата година.

В страна, известна със строгото полицейско наблюдаване, готвената система поражда опасения за пораждане на Оруелово общество, което от ден на ден попада под контрола на ръководещата Китайска комунистическа партия. Редица провинции и общини в страната към този момент са въвели системи за оценяване на държанието на жителите... без обаче тези жители да са безусловно в течение на това.

Засега това към момента са безсистемно насъбрани локални начинания, които не са съгласувани между тях, означават специалисти: както премиите, по този начин и глобите се разграничават по места, а също и критериите за оценяване на " благонадеждността " на хората.

В Пекин човек може да загуби точки за ястие в метрото, а в Шанхай - за разхождане на куче без каишка. Последиците също са разнообразни. В столицата щастливите притежатели на висок заем ще са с преимущество за приемане на чиновническа служба или за място в забавачница за детето си. В намиращия се на 300 км на изток оттова град Цинхуандао обаче премията е " уверение за образцов жител ", която човек може да окачи над леглото си, или безвъзмезден годишен медицински обзор.

Национална система през 2020 година

На национално ниво държавното управление има за цел да сътвори най-късно до 2020 година система за обществен заем, която обгръща цялата страна. Обаче " няма да има идентична точкова система за всички жители, това е мит ", увери Джереми Даум, експерт по китайско право в американския университет " Йейл ".

Затова пък Пекин може да прибегне до набор от принадлежности като система за слагане в черен лист, за обществено заклеймяване или за групово оценяване като при заведенията за хранене. Целта е да се води битка с неизрядните платци, шарлатаните или плагиатстването в университетските писания.

Докторантката в американския университет Бъркли Шазида Ахмед счита, че дебатът надалеч не е завършил. " Правителството няма твърдо мнение по въпроса и се пробва да дефинира какво би могла да реализира сходна система и какви биха били границите й ", сподели тя.

Миналата година китайските съдилища са издали цели 17.46 милиона забрани за пътешестване със аероплан и 5.47 милиона забрани за прилагане на високоскоростен трен по данни на Националния информативен център за обществен заем.

Китайската актриса Мишел Йе е измежду хората, които са били глобени за неспазване на правосъдно разпореждане. През март й е било неразрешено да употребява аероплан, откакто била приета за отговорна в очерняне на някогашна другарка на тогавашния й съкровен сътрудник. Забраната за пътешестване била анулирана, откакто съдът й наредил да сервира извинения.

Залепени на вратата ранглисти

Засега разпоредбите надалеч не са ясни във връзка с глобите за " неприятните възпитаници " в обществения заем и не е елементарно за даден човек да научи оценката си. Гражданите от време на време разбират напълно инцидентно, че са обществено низвергнати.

" Един от основните проблеми при сегашните опити със обществения заем в Китай е, че множеството хора не са уведомявани, че са сложени в черен лист ", означи Чжу Лицзя, преподавателка в Китайската академия по обществено ръководство. " Не се знае и по какви критерии човек може да се озове в черен лист, въобще не е ясно ", сподели тя.

Някои пилотни планове като този в град Сучжоу покрай Шанхай са съпроводени от приложение, което локалните поданици могат да смъкват и с него да ревизират онлайн какъв брой точки имат.

В източната провинция Шандун предходната година жителите на някои села са видели залепени за вратите на къщите им " ранглисти за благонадеждност ", които били махнати след бурни реакции от локалното население. Властите се затрудняват да убедят хората, че системата няма да засегне самостоятелните права и няма да попречва достъпа до публични услуги като учебни заведения и лечебни заведения.

" Системата няма да се употребява за санкциониране на хора ", увери през юни Лян Вейлян, заместник-председател на Комисариата по планирането.

" Тоталитарен надзор "

Правозащитниците обаче считат, че системата за обществен заем, в комбиниране с арсенала на управляващите за следене на популацията, може да даде на ръководещите още повече средства за заглушаване на всевъзможни първи проблясъци на дисидентска активност.

През 2016 година в страната е имало цели 176 милиона наблюдателни камери на публични места спрямо 50 милиона в Съединени американски щати да вземем за пример, сочат данни на компанията " Ай Ейч Ес Маркит ".

Очаква се до 2022 година това число да доближи астрономичните 2.76 милиарда, което е на процедура по две камери за всеки от жителите на страната, които са 1.4 милиарда. Тези принадлежности, в комбиниране с технологиите за лицево различаване, в които Китай е измежду водещите страни, пораждат паника.

Без да забравяме риска от посягане над персоналния живот, защото частните лица и компаниите не знаят какви данни за тях се събират и какъв брой време се съхраняват.

Макар сегашната система да не е координирана, критиците й се притесняват, че тя има капацитета да се трансформира в приспособление за надзор, което следи в най-малки детайлности всекидневието на хората.

Според опозиционния публицист Йе Ду общественият заем е " нов вид тоталитарен надзор на обществото ", който дава на ръководещите " несравнима власт за следене на всяка минута от живота на всеки човек ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР