Допълнителни средства ще бъдат предоставени на Държавната психиатрична болница в

...
Допълнителни средства ще бъдат предоставени на Държавната психиатрична болница в
Коментари Харесай

МЗ дава допълнителни средства за безопасност в психиатричната болница в Раднево

Допълнителни средства ще бъдат предоставени на Държавната психиатрична болница в Раднево за възстановяване на безвредната среда на работещите там. Това споделят от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на Zdrave.net. Средствата са планувани в бюджета на Министерството за 2023 година като увеличение на разноските за прехрана.

„ По отношение преценката за подписване на контракт с охранителна компания, решението е напълно от компетентността на шефа на болничното заведение, който ръководи, съставлява лечебното заведение и е шеф. Директорът на болничното заведение е известен за това “, споделят от Министерство на здравеопазването.

В отговор на въпрос дали са подхванати стъпки за пребазирането на психиатричните лечебни заведения в Нови Искър и Царев брод, както и на психиатричното поделение в Хърсово в Благоевград като част от ограниченията, ориентирани към възстановяване на активността на държавните психиатрични лечебни заведения по Плана за деяние към Националната тактика за психологичното здраве, от Министерство на здравеопазването дават отговор, че съответните действия по осъществяването на ограниченията ще бъдат подхванати след правене на Оценка на потребностите на популацията.

„ В Плана за деяние към Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021-2030 е включено пребазирането на Държавната психиатрична болница „ Свети Иван Рилски “ Нови Искър. Предвидено е то да бъде осъществено, като финансирането е обезпечено посредством Плана за възобновяване и резистентност и като капиталов разход към Националния бюджет. Стойността на идните ремонтни действия е 10 млн. лева, като 3 млн. лева са планувани в ПBУ, а останалите 7 млн. лева да бъдат обезпечени от Министерство на финансите през 2023-2024 година Пребазирането на ДПБ – Царев брод и на психиатричното поделение в Хърсово, ЦПЗ Благоевград пък е планувано като част от активност „ Структурни промени в организацията на системата за психиатрично обслужване “ в Плана за деяние към Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021-2030. Конкретните действия по осъществяването ще бъдат подхванати след правене на Оценка на потребностите на популацията (общото и лежащите в психиатричните стационари) от психично-здравни услуги и тяхното даване на териториално равнище и правене на разбор на броя на възрастните и децата, нуждаещи се от профилирани обществени услуги, с цел да се дефинира броят на териториалното систематизиране на услугите по общини, както и броят на експертите, които да бъдат ангажирани “, дават отговор от здравното ведомство.

В 3 академични клиники в Плевен, Стара Загора и Пловдив е планувано откриване на отделения по детско-юношеска психиатрия, оповестяват още от Министерството. Структурните и организационни промени са в пълномощията на изпълнителния шеф на лечебното заведение. „ Според Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021-2030 година в региона на детската психиатрия активността ще бъде ориентирана към стимулиране на развиването на комплекс от взаимосвързани и допълващи се форми на обслужване – извънболнично, стационарно и дневна форма “, допълват от Министерство на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР