Допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19 обмисля здравното министерство на Турция,

...
Допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19 обмисля здравното министерство на Турция,
Коментари Харесай

В Турция подготвят допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19

Допълнителни ограничаващи ограничения против COVID-19 обмисля здравното министерство на Турция, където осезателно се усеща резултатът на разновидността Омикрон.
От началото на новата седмица случаите на инфектирани нарастват с по към 10 хиляди на ден, като доближиха до към 70 хиляди през вчерашния ден.
Медицинските специалисти чакат в идващите дни да се прибави резултатът от новогодишните празници. Смята се, че все още страната е в обстановка на нов пик и случаите може да доближат до 100 хиляди на ден в края на този месец.
От здравното министерство оповестиха, че все още няма проблем със здравната система, само че е готова пътна карта с редица противоепидемични ограничения, с цел да бъдат избегнати усложненията.
Една част от тях са възобновяване на предходните ограничения, познати от пиковите интервали на пандемията.
Засега не се планува налагането на локдаун. Мерките, на които се подчертава, са усилване на контрола при влизане в комерсиалните центрове и ограничение на броя на клиентите, PCR тест за избрани места (стадиони и спортни зали), ограничение на запълнеността на потенциала им до 50 %.
На дневен ред е прекосяване на заведенията за хранене, кафенетата и заведенията за бързо хранене към работа с половината от потенциала им.
Сред другите ограничения е условие за имунизационна карта или PCR тест при посещаване на кина, театри, както и ограничение на броя на феновете до 50 на 100.
Специално внимание се отделя на ситуацията в учебните заведения и университетите. Специалистите сигнализират за обезпокоително нарастване на епидемията измежду учениците. Силно е повишен броят на учебните заведения и класовете, в които занятията са анулирани.
Посочва се, че доста студенти в университетите не се тестват поради семестриалните изпити, макар че са заболели.
Има оферти зимната почивка на учениците (24 януари - 4 февруари 2022) да стартира по-рано, само че министърът на образованието Махмут Йозер отхвърли опцията за сходна мярка.
Предвижда се обаче ваканцията да бъде удължена след 4 февруари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР