Допълнителнат помощ от ЕС за Гърция ще бъде изпратена за

...
Допълнителнат помощ от ЕС за Гърция ще бъде изпратена за
Коментари Харесай

ЕС изпраща допълнителна помощ за потушаване на пожара в Александруполис

Допълнителнат помощ от Европейски Съюз за Гърция ще бъде изпратена за битка с пожарите, откакто предишния месец в страната бяха изпратени девет противопожарни самолета, 510 пожарникари и 117 противопожарни автомобила в границите на Механизма за гражданска отбрана на Съюза и посредством Извършва се и сателитно картографиране на системата " Коперник " за оценка на вредите от пожарите, оповестиха гръцките медии.


По мотив изпращането на спомагателна помощ еврокомисарят по ръководството на рецесии Янез Ленарчич уточни, че Гърция е изправена пред " най-лошия юли що се отнася до горските пожари от 2008 година насам ".

" Пожарите бяха по-интензивни и рискови, унищожиха повече площи от преди. Пожарът край Александруполис унищожи няколко къщи и инициира евакуацията на осем села. Бързата реакция на Европейски Съюз още веднъж е от значително значение и аз благодаря на Кипър и Румъния за помощта на гръцките пожарникари, които към този момент работят на място ", сподели Ленарчич.

В известието се показва, че румънски екип от 56 пожарникари и 10 автомобила се чака да дойде в Гърция денем. От известно време в Гърция работи и френски противопожарен екип.

" Комисията остава в непрекъснат контакт с гръцките управляващи посредством своя Координационен център за реагиране при изключителни обстановки и е подготвена да активизира спомагателна помощ, в случай че е належащо ", се прибавя в изказването на Европейската комисия.

Трети ден пожарникарите се пробват да овладеят пожара край Александруполис в североизточната част на Гърция, а непрекъснатият мощен вятър затруднява още повече борбата с огнената буря.

Говорителят на гръцката противопожарна работа Янис Артопиос сподели пред гръцката телевизия Open, че в гасенето са се намесили повече от 214 пожарникари, както и 10 самолета и седем хеликоптера, един от които е за съгласуваност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР