Донорството обсъдиха по време на срещата си днес министърът на

...
Донорството обсъдиха по време на срещата си днес министърът на
Коментари Харесай

Донорството обсъдиха Ананиев и патриарх Неофит

Донорството разискаха по време на срещата си през днешния ден министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в постройката на Софийска св. митрополия.

Това оповестиха от здравното министерство.

На срещата участваха също по този начин Техни Преосвещенства Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод и Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на софийския митрополит, ик. Николай Георгиев, шеф на Отдел " Връзки с обществеността " при Св. Синод, водещи експерти в региона на трансплантологията - проф. Никола Владов, проф. Любомир Спасов и проф. Генчо Начев, както и членове на политическия екип на Министерството на здравеопазването.

Ананиев насочи молба за това Българската православна черква да насърчи и поддържа донорството на органи при настъпила мозъчна гибел, с цел да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат късмет да живеят. Той пое ангажимент документално да насочи молбата си до Св. Синод, която ще бъде прегледана по време на идната зимна сесия.

Патриарх Неофит срещна министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с трансплантацията на органи и донорството.

Страната ни сега изпитва изострен дефицит на донори . В листата на чакащите за трансплантация български жители са 1137 души, като максимален е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек - 1024 души.

Трябва да се работи за превъзмогване на предубежденията и преосмисляне на донорството като метод да се помогне на близък. Затова Министерството на здравеопазването търси поддръжката и на Българската православна черква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните фамилии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР