Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и

...
Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: Постите не са рискови за коронавируса, но трябва да се застраховаме

Донка Байкова е измежду водещите наши експерти по хранене и диететика. Професор Байкова разкри какъв хранителен режим би трябвало да съблюдаваме по време на великденските пости, които започнаха на 2 март, кои артикули би трябвало да участват в менюто ни и по какъв начин да ги съчетаваме. Проф. Байкова изяснява в изявление за Ретро.бг по какъв начин да поддържаме отслабената през зимата имунна отбрана на организма на положително равнище и по какъв начин да се пазим от вирусите по време на актуалните пости.

– Проф. Байкова, стартират великденските пости и още веднъж става настоящ въпросът потребни или нездравословни са те за здравето в напрегнатия актуален живот?

– Зависи. Може да бъде здравословно, може да бъде по-рисково за някои хора, които имат по-специфични потребности на организма си. А точно – един здрав човек в зрелост е добре понякога, както повелява в тази ситуация християнската вяра, да изключи от хранителния си режим храните от скотски генезис по време на двата велики поста. Това значи ние да излъчим от тялото си избрани разградни артикули на обмяната, висококонцентрираните белтъчни храни от млечен генезис, също месото, рибата, яйцата и да минем на растителна храна. В случая ние обогатяваме хранителния си режим за сметка на тези съсредоточени скотски храни с други съставки на хранителния режим от групата на растителните храни, които са богати на вода, на витамини, на минерали, на антиоксиданти, на фибри и на въглехидрати от групата на комплексните. Съответно и белтъци от групата на растителните. И можем да понижим равнищата на някои кръвни индикатори – примерно холестерол, триглицериди, да понижим с подобаващ растителен модел на хранене равнищата на кръвната захар, на пикочната киселина, на креатинина. Като в това време подтикваме диурезата и излъчването на разградни артикули, както към този момент споделих. По този метод вършим нещо положително за организма.В случая обаче интервалът е рисков и изпълнявайки повелята на християнската вяра, включваме тъкмо по средата на великия пост консумация на риба, животинска храна, приета от всички специалисти за една от най-пълноценните. И прибавяме на организма тези хранителни субстанции, които са дефицитни в растителния свят.

– Всеки набожен християнин пости. Вие казахте, че интервалът е рисков. Как постите биха се отразили на отслабената през зимата имунна система изключително на фона на опасността от рисковия ковид, поради който целият свят е в суматоха?

– Аз смятам, че няма връзка. Въпреки че казахме още първоначално – би трябвало да се застраховаме. Ако лицето е в така наречен рискова възрастова група – деца, юноши, хора в златната възраст, хора, преболедували скоро инфекциозни заболявания, вирусни болести, претърпели интервенции, хронично заболели лица – със сърдечно-съдови заболявания, с диабет, те би трябвало да бъдат съветвани преди пристъпване на толкоз популярен пост, какъвто е актуалният, от своя приближен доктор въз основа на персоналните си биохимични индикатори, на здравния си статус все още. Естествено се касае и за тези, които са в рисковата група – пътуващи по интернационалните дестинации, рискови контингенти, които вероятно са предразположени от контакт с вируси от всевъзможен темперамент, включително и коронавируси. Те би трябвало прецизно да следват рекомендациите на своя доктор.Защото неведнъж по време на пост не се употребява разнообразието на растителния свят като цяло с всички типове растителни хранителни асортименти, а минаваме към едно монотонно хранене, което ни улеснява. Като посягаме към избрани елементарно налични евтини храни във всекидневието. А имаме потребност от близо 60 жизненоважни есенциални за организма хранителни субстанции. Не можем да си ги набавим с еднакво хранене. Освен всичко друго имунната система е от два типа подсистеми – едната е осигуряваща клетъчен имунитет, т.е. клетките от белия кръвен ред, трябваме да имаме положително кръвотворене. И другата – хуморален имунитет, т.е. създаване на антитела. В това число и против ковид, и против всичко останало. Това са белтъчни структури. При всяко състояние тези белтъчни структури имат потребност от импорт точно на тези съставки, които нормално са дефицитни в растителните храни. Или може да ги има като количество и като наличие, само че са трудноусвоими за човешкия организъм. Къде се намира най-биоусвояемото желязо – в месото, в рибата и в жълтъка на яйцето. В случая ги нямаме. Витамин В12, с цел да има кръвотворение – в растителния свят го няма или е доста липсващ. На трето място е биоусвояемият калций. Той ще бъде липсващ, а взе участие в ензимните структури, които са виновни за вярното произвеждане на имунните кафези в организма. Витамин Д – той е мастно разтворим, участва в по-мазничката риба и в някои млечни артикули, в тази ситуация ги няма. Селен – има го в ядките, в бобовите храни.

И оттук насетне, когато подхващаме подобен пост, би трябвало да се осведомяваме по какъв начин да съчетаваме храните, какво да изберем, с цел да поддържаме въпреки всичко имунната отбрана на организма на положително равнище, и на какво да разчитаме.

– Но не може да се каже, че постите са рискови и би трябвало да се заобикалят при опасността от ковид.

– Не, не може. Абсурд. Но мога да кажа, че едностранчивото хранене с самун и маслини, с филия със зехтин – по този начин наречената бедняшка баница, с чубрица, сол и червен пипер – това не е задоволително. В случая би трябвало да консумираме два пъти повече зеленчуци и плодове, само че те са с високо водно наличие и бързо напущат стомашно-чревния тракт и отново огладняваме. На второ място – да съчетаваме за добър белтъчен състав, непосредствен до този на животинските храни, зърнена и бобова храна в един банкет. Тоест фасул и самун, ориз и грах, нахут и ориз или просо. Сега ядат киноа най-вече, само че тя и българското просо са аналози. Едното обаче е нашенско и е съвсем органична храна, която няма потребност от намесата на човешки фактор, тъй като вирее по хълмовете и нищо не изисква. Тоест тя е биологично чиста храна. А киноата идва от незнайни дестинации с доста останки от химически вещества, които са употребявани при производството от несвойствени дестинации за бизнес. Ако е единствено от Южна Америка, където е родината на това растение киноа, окей. Но то идва от незнайни дестинации. За закуска предлагам пълнозърнести зърнени артикули, в случай че може повече зърнени миксове – овесени ядки, ленено семе, сусамово семе, гарнирани с малко слънчогледово семе, с два ореха и още веднъж с наличие на доста плодове. Витамин С е огромният имуномодулатор, и то в огромни количества – има го във всички сезонни нашенски зеленчуци и плодове, както и в цитрусите. Две кивита дневно го обезпечават. Гъбите имат над 300 биологично потребни съставки. Луковата група – лук чесън, имат алицин, противобактериални противовирусни вещества. Полезни са другите билкови настойки, които са адаптогени – т.е. приспособяват организма към сменящите се температурни фактори на околната среда, които пък са предразполагащ фактор за нахлуване и офанзива на вируси. Добре е да се приема чай от ехинацея, от джинджифил, от черен бъз. Прополисът също има мощно деяние.Важно е да си осигурим зеленчуци и плодове от групата на така наречен светофар – зелено, оранжево, алено плюс мораво. Чакаме да излязат пролетният лапад, копривата, спанакът, само че сега употребяваме фризерните щандове за покупки. В момента имаме налична цялата зелева група – зеле, карфиол, броколи. Червени чушки капии – супер. Червени домати стерилизирани – супер, в случай че не можем да си купим парниковите. А и не всеки път е належащо да го вършим, тъй като знаем, че те са с понижено витаминозно и минерално наличие спрямо летните им аналози, от които са направени нашите консерви. Една лютеница е концентрат, в случай че е качествена, е супер. Останаха ни оранжево-обагрените – тиква, има към момента, моркови има целогодишно. Да не забравяме моравото – цвекло, виолетов лук, мораво зеле. Цялата група на ягодовидните плодове – има ги във фризерните щандове.

Това е групата на най-голямо многообразие от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, имунозащитни фактори. Но всичко това отново изисква и време, и средства, и вървене по пазарите, и търсене.

Кои са представители на желязото – пълнозърнестите зърнени артикули. Например просото, булгурът, елдата, нашенският фасул, лещата, граха. Те са богати на желязо за кръвотворенето. Калций има в семената, омега 3 мастни киселини – в ядките.

Нека не забравяме, че християнската културна институция разрешава човек да вземе решение по съвет от лекаря за несъмнено по-кратък интервал от поста. Може би една седмица първоначално и една седмица в края. Това важи и за доста ангажираните и с натоварено ежедневие хора.

– По време на пости се натъртва на хляба. Как да си опазим линията и да не качим килограми?

– Трябва да заобикаляме монотонността. И да не акцентираме главно на хляба. Той засища, елементарно наличен е, на ниска цена. И с него нормално попълняме глада си. Но до момента в който се усетим, излизаме неведнъж с няколко кг плюс. Ето за какво моят съвет е, в случай че планирате целия пост, направете си меню, което включва оптимално цялото растително многообразие, и вярно съчетавайте храните. Спазвайте петкратното хранене в избрани часове на деня. Безразборното похапване, когато сте гладни, е рисково както за здравето на храносмилателната система, по този начин и за трупане на непотребни килограми.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР