Доналд Тръмп ще признае Ерусалим за столица на Израел в

...
Доналд Тръмп ще признае Ерусалим за столица на Израел в
Коментари Харесай

Доналд Тръмп признава Ерусалим за столица на Израел

Доналд Тръмп ще признае Ерусалим за столица на Израел в тирада, която се чака да произнесе по-късно през днешния ден. Ако това стане, Съединените щати ще се трансфорат в първата страна в света, направила тази противоречива крачка. Смята се, че ще бъде оповестено и желанието му да реалокира американското посолство от Тел Авив. Това обаче е развой, който може да отнеме години. Противоречивата концепция на Тръмп провокира предстояща наслада в Израел и остри рецензии както от страна на Палестина, по този начин и на интернационалната общественост.

 © Българска телеграфна агенция
Свещен град за евреи, християни и мюсюлмани и най-спорният миг в близкоизточния кротичък развой. През 67-ма Източен Ерусалим е анексиран след 6-дневната война и до ден сегашен израелската страна го приема за своя неделима столица.

Палестинците обаче също имат териториални искания към града. Суверенитета на Израел върху Ерусалим не е приет от нито една страна по света, а всички посолства са в Тел Авив. Или най-малко до през днешния ден. Около 20 часа българско време се чака американският президент Доналд Тръмп публично да признае статута на Ерусалим като столица на Израел, с което а процедура взема страна в израелско-палестинския спор.

Още през вчерашния ден Тръмп организира диалози с редица районни водачи, съобщил е и на палестинския президент Махмуд Абас за желанието си, а предстоящо реакциите са преобладаващо отрицателни. Всички обичайни мюсюлмански съдружници на Съединени американски щати в Близкия изток предизвестиха Тръмп, че рискува освен да извади от релси мирния развой, само че и да разпали нов районен спор. Американските жители към този момент са предизвестени и да заобикалят пътувания до Израел, поради предстоящото повишаване на напрежението.

Хедър Науер, представител на Държавния департамент: Следим обстановката доста деликатно. През миналите няколко дни има признаци за повишаване на напрежението. Сигурността на чиновниците ни там, както и на американските жители в Израел, е наш главен приоритет.
Във Витлеем палестинци стачкуваха против концепцията на Тръмп и изгориха негови фотоси.

Мунтер Амира, палестинец: Ако реалокира посолството, Тръмп ще премине всички червени линии в политиката. Ние палестинците ще продължим да се борим за това Ерусалим да бъде наша столица.
Идеята за пренасяне на американското посолство в Ерусалим датира още от 95-та, когато американският Конгрес взема решение това да бъде направено. Всички американски президенти обаче подписват отвод на всеки шест месеца, като знак, че Вашингтон е безпристрастен по въпроса за близкоизточния спор.

Доналд Тръмп обаче е на път да покаже, че е президентът, който не се опасява да основава прецеденти и който държи да извърши всяко свое спорно предизборно заричане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР