Доналд Тръмп няма имунитет срещу съдебно преследване като бивш президент

...
Доналд Тръмп няма имунитет срещу съдебно преследване като бивш президент
Коментари Харесай

Съд в САЩ: Тръмп няма съдебен имунитет

Доналд Тръмп няма имунитет против правосъдно гонене като някогашен президент и може да бъде съден по обвинявания в скрит план за замяна на изборите през 2020 година, постанови федерален апелативен съд, съобщи Агенция Франс Прес.

(Видеото е архивно - Върховният съд на Съединени американски щати ще прегледа случая с кандидатурата на Тръмп)

Състав от трима съдии на Апелативния съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия съобщи, че изказванието на Тръмп, че е освободен от наказателна отговорност за дейностите, които е подхванал, до момента в който е бил в Белия дом " не е подкрепено от казус в историята или текста и структурата на Конституцията ", показва БГНЕС.

Решението е сериозен юридически крах за 77-годишния Тръмп, който е любимец за президентската номинация на републиканците през 2024 година, и се чака той да го апелира пред целия апелативен съд на окръг Колумбия и вероятно пред Върховния съд на Съединени американски щати.

Говорител на Тръмп съобщи, че някогашният президент ще апелира.

" Ако не се дава имунитет на президента, всеки предстоящ президент, който напусне поста си, ще бъде неотложно упрекнат от противниковата страна ", съобщи Стивън Чунг, откакто Апелативният съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия разгласява решението си.

Тръмп трябваше да се изправи пред съда на 4 март по обвинявания в скрит план за замяна на резултатите от изборите през 2020 година, извоювани от демократа Джо Байдън, само че окръжният арбитър, който наблюдаваше делото, беше заставен да отсрочи началото на процеса до произнасянето на апелативния съд по въпроса за имунитета.

Окръжният арбитър Таня Чуткан, която би трябвало да ръководи процеса за интервенция в изборите на Тръмп, отхвърли настояването на Тръмп за имунитет през декември, а тримата съдии, които разгледаха жалбата му предишния месец, също не бяха уверени в причините му.

" За задачите на това наказателно дело някогашният президент Тръмп се трансформира в жител Тръмп, с всички защитни механизми на всеки различен обвинен ", обявиха съдиите в единомислещо решение.

" Но всеки изпълнителен имунитет, който може да го е защитавал, до момента в който е бил президент, към този момент не го пази против това наказателно гонене ", споделиха те.

Специалният прокурор Джак Смит, който заведе делото за изборна интрига против Тръмп, се опитваше да резервира избраната за март начална дата на процеса против Тръмп, до момента в който юристите на някогашния президент неведнъж се опитваха да го отсрочат за след президентските избори през ноември.

На Тръмп са повдигнати и обвинявания за интервенция в изборите в щата Джорджия, а във Флорида му е повдигнато обвиняване, че при напускането на Белия дом нелегално е взел със себе си огромен брой строго секретни документи.

Тръмп беше подложен на два пъти на импийчмънт от следената от демократите Камара на представителите, до момента в който беше на власт, само че и двата пъти беше оневинен.

По време на разногласията пред апелативния съд предишния месец и тримата съдии изглеждаха скептични към причините за имунитета, изтъкнати от юриста на Тръмп.

" Мисля, че е парадоксално да се твърди, че конституционното му обвързване " да се грижи за точното осъществяване на законите " му разрешава да нарушава наказателните закони ", съобщи арбитър Карен Хендерсън, назначена от някогашния републикански президент Джордж Буш.

Адвокатът на Тръмп Джон Сауър съобщи пред съдиите, че президентът може да бъде преследван за дейности, осъществени по време на престоя му в Белия дом, единствено в случай че преди този момент бъде подложен на импийчмънт и наказан от Конгреса.

" Разрешаването на правосъдно гонене на президента за негови публични дейности би отворило кутията на Пандора, от която тази нация може в никакъв случай да не се възвърне ", сподели Сауър.

Джеймс Пиърс, юрист от Министерството на правораздаването, назова тази вероятност " извънредно плашеща " и съобщи, че тя би разрешила на президента да подаде оставка преди да бъде подложен на импийчмънт и да избегне наказване.

Доналд Тръмп дефинира като " разрушително за страната " отхвърлянето от федерален апелативен съд на Съединени американски щати на настояването му за углавен имунитет за дейностите му, до момента в който е бил президент.

" Ако не бъде анулирано, както би трябвало, това решение ще нанесе съществени вреди освен на президентството, само че и на живота, дишането и триумфа на нашата страна ", написа той в своята обществена мрежа Truth Social.

Доналд Тръмп удостовери желанието си да апелира решението, което още веднъж отваря пътя за федералния му развой за опит за нелегално катурване на резултатите от изборите през 2020 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР