Домоуправители предупреждават за масов отказ на собственици на апартаменти да

...
Домоуправители предупреждават за масов отказ на собственици на апартаменти да
Коментари Харесай

Искат по 1 000 лева да ни обследват жилището преди безплатно да го санират

Домоуправители предизвестяват за всеобщ отвод на притежатели на жилища да бъдат санирани жилищата им по новата стратегия за енергийна успеваемост. Причината е, че преди подаването на документите би трябвало да бъде осъществено енергийно проучване на постройката, което съгласно компаниите може да коства по 1 000 лв. на жилище. Друг проблем се оказват многото незаети жилища, чиито стопани от години са в чужбина. Това стана ясно на извършена в Кърджали среща за изискванията за кандидатстване по програмата, заяви БНР.

Голям е ползата към програмата за въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на жилищни блокове в Кърджали. И това е по този начин, тъй като преди пет години част от постройките бяха санирани, а предложенията на други не получиха утвърждение. За да обяснят какви са насоките и изискванията за кандидатстване по новата стратегия, от общинската администрация организираха разяснителна среща с домоуправители. На нея стана ясно, че ще има два периода за подаване на документи – до 15 февруари и до 31 март следващата година. Ако тогава не се получи утвърждение за напълно безплатно финансиране, се планува то да бъде в границите на 80 на 100 от сумата. Експертът Надежда Цветкова изясни:

" За да се взе участие в програмата за саниране, би трябвало авансово да бъдат направени механически паспорти на постройките и да се извърши енергийно проучване “. Домоуправители занапред се чудят по какъв начин ще обяснят на съседите си, че е належащо да дадат пари. Това, съгласно тях, ще се окаже най-големият препъни камък. Техни изследвания измежду компаниите за енергийно проучване демонстрират, че е допустимо сумите да надвишават 1 200 лв. за по-големите жилища.

Многото незаети жилища също ще са спънка за кандидатстване за саниране. Собствениците им от години са в чужбина и мъчно ще бъдат уверени да вземат участие, споделя дълготраен домоуправител.

Оказа се, че има сдружения на притежателите, които преди пет години са кандидатствали по националната стратегия за саниране и имат подписани контракти с Българската банка за развиване. Сега те би трябвало да решат дали да изчакат новото отваряне на програмата и да получат финансиране или да се възползват от настоящето предложение от Националния проект за възобновяване и резистентност. Но тогава  ще би трябвало да стартират процедурата още веднъж.

Министерството на районното развиване към този момент разгласява за разискване документите и насоките за кандидатстване. Минималният размер на сумата за една постройка е 100 000 лв., а оптималният – 6 милиона и 500 000. Проектите ще се финансират по Плана за възобновяване и резистентност с над 1, 4 милиарда лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР